Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Jabuka i u školi

Učenici osnovnih škola Ivan Milutinović i Matko Vuković na poseban način obilježili su Svjetski dan jabuka. Jabuka je jedino voće koje ima svoj dan, a obilježava se 20. listopada, i to počevši od 1990. godine. 
Bila crvena, zelena ili žuta, kisela ili slatka, jabuka je vrijedna namirnica i čuvarica zdravlja, a to su dobro naučili mališani iz spomenutih škola. 
U OŠ Ivan Milutinović, po riječima učiteljice Sanje Dulić, u ovome programu sudjelovali su učenici nižih razreda (od 1. do 4.) koji su u cjelovitoj nastavi na hrvatskom jeziku. 
»Cilj ove aktivnosti je podsjetiti se na dobrobit zdrave ishrane, značaj voća i povrća u ishrani i jabuke kao kraljice voća. Zajednički smo radili na zadatcima iz matematike, istraživali smo karakteristike pojedinih vrsta jabuke, pisali smo i pričali o jabuci, te se i na satu mađarskog jezika govorilo o jabuci, a na kraju dana smo crtali jabuku po uzoru na slikara Romera Britta«, kaže učiteljica Sanja Dulić, a dio njihovih umjetničkih radova možete vidjeti na Hrckovim stranicama. 
Nešto drugačije bilo je u OŠ Matko Vuković, gdje se jabuka kušala u raznim oblicima – od same voćke, pa sve do finih mirisnih kolača. Tako su učenici nižih razreda pravili kolače od jabuka, svaki  razred po svojim mogućnostima, a onda su se svi skupa sladili i uživali u plodovima svog rada. Cijela škola je mirisala na jabuku, vanilu i cimet, a mališani su uživali kako u izradi, tako i u kasnijoj degustaciji. Kako je učiteljica Sonja Konkolj rekla, samo su mrvice ostale, a sjećanje na ovaj dan će itekako potrajati. Jabuke su svoje mjesto pronašle i u likovnim radovima.
Ž. V. 
Jeste li znali? 

– Jabuke su porijeklom s područja koje se nalazi između Crnog mora i Kaspijskog jezera. 
– U svijetu danas postoji gotovo 8000 sorti jabuka! 
– Za njeno širenje po Europi najzaslužniji su Rimljani, koji su jabuke smatrali luksuznim voćem.
– Arheolozi su pronašli dokaze da su ljudi jabuke jeli još 6.500 godina prije nove ere, a prema Bibliji, Bog je jabuku stvorio tri dana prije čovjeka. 
– Možda niste nikada probali, ali eto nove ideje: ako jabuku ubacite u vodu, ona će plivati po površini. Razlog tome je što čak 25 posto volumena ovog voća čini zrak. 
– Jabuka je odlična i za zdravlje, te stoga i postoji izreka: »Jedna jabuka na dan, liječnik iz kuće van.«
– Pomaže u jačanju kostiju i zglobova, štiti od kardiovaskularnih bolesti, popravlja raspoloženje (čak uspješnije od čokolade), a smatra se i prirodnom četkicom za zube. 
– Od nje se pravi i jabučni ocat. 
– Stablo jabuke se najčešće koristi za graviranje i izradu palica za golf. 
– Jabuke su odlična, zdrava užina. Najbolje ju je jesti prije obroka ili nekoliko sati poslije. Kada je sama u želucu probavit će se za 15-20 minuta, a s drugom hranom do nekoliko sati. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika