Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Priče potaknute pandemijskom izolacijom

U Kulturnom centru Novog Sada 5. studenoga još je jedna jesen nazvana imenom svestranog stvaraoca Stanislava Prepreka (1900. – 1982.). Hrvatska udruga koja nosi njegovo ime sedam godina zaredom organizira manifestaciju koja slavi pisanu riječ putem natječaja za kratku priču, povezujući članove svojega Kniževnog kluba, ali i druge sudionike iz zemlje i okruženja. I ove godine tiskana je zbirka priča pristiglih na ovaj natječaj – Preprekova jesen 2022. U pitanju su 24 priče autora iz Hrvatske, Srbije, BiH, Nizozemske i Italije.

Ovogodišnja zbirka

Na početku programa sudionike je pozdravio predsjednik udruge Krešimir Tkalac. Izvod iz recenzije zbirke koju je napisao vinkovački književnik i književni kritičar Franjo Nagulov pročitala je Dragana V. Todoreskov. Nagulov je u svojem prikazu sažeo motivske spektre gotovo svih autora zastupljenih u zbirci.  
»Od ljubavne okosnice do egzistencijalne zabrinutosti, od tjeskobne ruralnosti do mondenog urbaniteta, od fatalnog urona u kaljužu stereotipa do (ne)očekivanog spoznajnog izrona, od leksičko-sintakstičke naivnosti do očuđenja, dvadeset i četvero autora kratkih proza očekivano donose kako tematsko-motivsku i idejnu tako i stilsku heterogenost mjerljivu značajnim kvalitativnim rasponom među ponuđenim sadržajnim jedinicama, katkad i unutar njih. Pa ipak, dojam je da je pitanje osamljenosti/samoće, vjerojatno potaknuto i pandemijski izazvanim izolacionizmom, jedno od preovlađujućih«, napisao je Nagulov. 

Tri nagrade

Izabrane su i tri najbolje priče. Povjerenstvo koje je odlučivalo o izboru činili su Maja Gračan Livada, pjesnikinja iz Rume i članica Književnog kluba Prepreka, Franjo Nagulov i književna kritičarka Dragana V. Todoreskov. Oni su treću nagradu dodijelili Sanji Rotim iz Mostara, a njezinu priču Vidim sve u snovima pročitala je Ana Marija Kaluđerović. Druga nagrada dodijeljena je Perici Vujiću iz Vinkovaca, lektoru Lektorata za hrvatski jezik i njiževnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, za dijalošku bravuru Mama, zar opet plačeš? koju je pročitao Robert Semnic. Prva nagrada dodijeljena je Stjepanu Crniću iz Zagreba za priču Mala šetnja koju je sam i pročitao.
Glazbeni dio večeri oplemenile su, kao i svake Preprekove jeseni, članice Ženske pjevačke skupine Prepreka, te, u solo točkama, gost pjevač Tamás Kiss uz pratnju Oskara Rittera, profesora klavira na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu.
M. T.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika