Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Počast slavnoj sumještanki

Prošlog petka u Perlezu svečano je otvorena knjižnica koja nosi ime po uglednoj filologinji, dr. sc. Pavici Mrazović rođ. Karlavaris (1923. – 2003.). Ideju da se rodni kraj baš ovako oduži svojoj velikanki realiziralo je Društvo Baštinar koje se bavi očuvanjem i njegovanjem zavičajne kulture i naslijeđa. Cilj koji su ostvarili pokretači inicijative jest opredmećivanje sjećanja na čuvenu znanstvenicu kako bi ono kroz naziv knjižnice trajno ostalo u mjestu. 
»Svako dijete i svaki građanin Perleza kada bude kročio u ovu našu Knjižnicu pitat će se i podsjetiti tko je bila Pavica Mrazović i čime je ona zaslužila da ova čitateljska oaza, ali i središte znanja bude posvećeno baš njoj. Želja nam je bila da na ovaj način kulturu sjećanja podignemo na višu razinu i ostavimo neizbrisivi spomen na lik i djelo naše priznate znanstvenice«, istaknuo je osnivač i predsjednik Udruge Baštinar Zoran Stojačić.

Uzor mnogima

Na svečanoj akademiji priređenoj u povodu otvorenja Knjižnice, o ovoj eminentnoj jugoslavenskoj i svjetskoj germanistici, dobitnici brojnih prestižnih priznanja Njemačke i Mađarske, među ostalima su govorile i novosadske književne kritičarke dr. Dragana V. Todoreskov i prof. dr. Natalija Ludoški.
»Predstavljajući večeras biografsko-bibliografske zapise o dr. Pavici Mrazović nastojala sam ukazati na njezinu svestranost, na nju kao znanstvenicu, ali i pedagoginju. Bila je uzor mnogima i doista osoba koja je plijenila svojom pojavom, velikom radnom energijom i entuzijazmom. Pokrenula je brojne vrijedne pothvate na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Novom Sadu na kom je bila dugogodišnja profesorica«, kaže Ludoški.

Uspomene i sjećanja

Lijepe uspomene na Pavičin zavičaj proživljene tijekom odrastanja u darovitoj obitelji Karlavaris, koja je u Banat doselila iz Kastva kraj Rijeke, sačuvali su i njezini potomci i rođaci.
»U Perlezu sam uspio naći ljude koji se sjećaju Karlavarisa, njihove suvremenike koji su ih isključivo po dobrom zapamtili. Sve priče koje sam znatiželjno slušao od svoga djeda, oca i tete Pavice, govore upravo o idiličnom životu u ovom kraju koji će uvijek imati posebno mjesto i u mom srcu«, ponosno je naglasio nećak Pavice Mrazović i poznati dizajner fotografije iz Novog Sada Ivan Karlavaris.
Osim brojnih uglednih uzvanika i gostiju, svečanosti u Perlezu nazočio je i zamjenik pokrajinske tajnice za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama i predsjednik Udruge banatskih Hrvata Goran Kaurić.
»Ovo je hvale vrijedna gesta Perležana, naizgled simbolična, ali zapravo od iznimne važnosti za mjesto i njegove žitelje. Podsjetit ću da se i Udruga banatskih Hrvata kroz publikacije, članke, predavanja i tribine trudi da znameniti pripadnici naše zajednice ne padnu u zaborav, pa smo se tako u više navrata spominjali i Karlavarisa, obitelji koja je dala neizmjerni doprinos razvoju kulture, umjetnosti i znanosti na našim prostorima«, zaključio je Kaurić.
D. Mergel

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika