Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Specijalna nagrada za Anu Šujić 

NOVI BEČEJ – Na XXIII. pokrajinskoj smotri likovnih umjetnika amatera Vojvodine, održanoj u Novom Bečeju, slamarka HKPD-a Matija Gubec Ana Šujić osvojila je specijalnu nagradu za sliku u tehnici slame koja nosi naziv Moje misli nebu lete. 
Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame i HKPD Matija Gubec kandidirali su na ovo natjecanje ukupno trideset slika nastalih na ovogodišnjem XXXVII. sazivu Prve kolonije naive u tehnici slame u Tavankutu. Sedam slika prošlo je na općinsku smotru u Subotici, a tri slike plasirale su se na zonsku razinu te također i prošle na pokrajinsku smotru.

Vajštanski svinjokolj

VAJSKA – HKU Antun Sorgg organizira sutra (subota, 12. studenoga) manifestaciju Vajštanski svinjokolj u dvorištu Šokačke kuće. Početak je u 9,45 sati. Bit će organizirano natjecanje u pravljenju kobasica (domaća ekipa i gosti iz Gundinaca) kao i ocjenjivanje rakije od šljive domaćih proizvođača. Proizvode će ocjenjivati profesori s Poljoprivrednog fakulteta iz Osijeka koji će održati i prigodnu tribinu o proizvodnji rakije. 

Premijera predstave Tamburaški oproštaj

SUBOTICA – Nova predstava Dramske sekcije HKC-a Bunjevačko kolo Tamburaški oproštaj bit će premijerno izvedena idućeg petka, 18. studenoga, u Velikoj dvorani Centra, s početkom u 19 sati. Predstava je rađena prema tekstu i u režiji Marjana Kiša, a puna je smijeha, emocija i pjesme. Prva repriza je u nedjelju, 20. studenoga, također u dvorani HKC-a. Ulaznice se mogu rezervirati na telefon 064/659-06-35, po cijeni od 400 dinara. 
Književni natječaj 
Za lipu rič 2022. 

U povodu manifestacije Šokačko veče 2022. Kulturno-prosvjetna zajednica Hrvata Šokadija iz Sonte objavljuje književni natječaj Za lipu rič 2022.
Na natječaj se mogu prijaviti autori s neobjavljenim pjesmama, pisanim neknjiževnim dijalektom hrvatskog jezika, šokačkom ikavicom. Natječaj je otvoren do 13. studenoga tekuće godine.
Pjesme u pisanoj formi dostaviti na adresu: KPZH Šokadija, Vuka Karadžića 22, Sonta, s naznakom »Za natječaj« ili na e-mail: biljaribic65@gmail.com.
Autori na natječaj mogu prijaviti jednu neobjavljenu pjesmu. Ukoliko se šalju poštom, pjesme trebaju biti tipkane na formatu A4. Pjesme prispjele na natječaj ne vraćaju se autorima. Autor prvoplasirane pjesme bit će nagrađen, a pjesma pročitana na Šokačkoj večeri koja će biti održana u subotu, 19. studenoga 2022., u Sonti.

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini 

SUBOTICA – Program Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini bit će održan idućeg petka, 18. studenoga, u Art kinu Lifka u Subotici, s početkom u 18 sati. Na programu je dokumentarni film Goli otok redatelja Darka Bavoljka. Film tematizira logor na istoimenom otoku na Hrvatskom primorju za vrijeme trajanja sukoba Tito-Staljin od 1949. do 1955. godine. Rekonstrukcija života u logoru i metoda političkog preodgoja tzv. informbiroovaca temelji se na svjedočanstvu logoraša Alfreda Pala dok riječ Udbinog generala Jove Kapičića daje Udbin pogled na logiku i motive stvaranja Golog otoka. Tendencija filma je prikazati Goli otok iz više kutova i smjestiti ga u tadašnji vremenski, politički i ideološki kontekst. Nakon filma razgovor s autorom vodit će Petar Bujas, profesor predmeta Povijest pakla na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Ulaz je besplatan.
Program se održava u organizaciju Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana u suradnji s Art kinom Lifka u Subotici i sa ZKVH-om, a uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra u okviru programa međunarodne suradnje.

Manifestacija posvećena ikavici

STANIŠIĆ – HKD Vladimir Nazor iz Stanišića organizira manifestaciju Ikavica – govor hercegovačkih, dalmatinskih, bosanskih, slavonskih, podunavskih i bačkih Hrvata koja će biti održana u subotu, 26. studenoga, u dvorani Društva Ady Endre (Dalmatinska 114) u Stanišiću. Početak je u 17 sati. Sudjeluju recitatori, solisti, etno grupe, KUD-ovi iz Hrvatske, BiH, Srbije i Mađarske. Na manifestaciji će biti izvedeni 15-minutni blokovi bunjevačke, šokačke, hercegovačke i dalmatinske ikavice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika