Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nagrada i poticaj za dalji rad

I odrasli, baš poput djece, vole nagrade. Vole kada netko primijeti njihov trud i rad. Tako su volonteri Etnokampa, njih oko 60, bili na zasluženom jedno-dnevnom izletu u Osijeku. Nije to bio običan izlet nego izlet protkan poviješću, duhovnošću, glazbom i druženjem. 
Predvođeni predsjednicom Hrvatske čitaonice Subotica i organizatoricom ovoga puta Bernadicom Ivanković volonteri su 29. listopada imali priliku posjetiti Muzej Slavonije, koji broji više od 300 tisuća muzejskih predmeta, te se upoznati s daljom i bližom poviješću ovog dijela Hrvatske.
Posjetitelji iz Subotice i okolice obišli su župu i osječku konkatedralu sv. Petra i Pavla apostola, gdje ih je dočekao župnik mons. Adam Bernatović, župni vikar Antun Nikolić, đakon Domagoj Brkić, kao i njihovi mladi koji su ih ugostili.
Uz razgledanje Osijeka i obilazak tržnog centra volonteri su imali priliku, mnogi od njih prvi puta, prisustvovati veličanstvenoj operi Samson i Dalila u Hrvatskom narodnom kazalištu, te se po završetku i upoznati s glazbenicima. Sam ambijent, glazba, sjajni solisti, zbor i baletani, te fenomenalna scenografija i kostimografija doprinijeli su da to bude izlet koji će se pamtiti cijeli život. 
»Zaista smo imali priliku uživati u ovome susretu, koji je ostvaren zahvaljujući divnim ljudima, otvorenima za suradnju. Uz posredstvo vlč. Tomislava Vojnića Mijatova imali smo priliku obići konkatedralu i upoznati se sa svećenicima i mladima iz njihove župe, a velika hvala ide i Muzeju Slavonije koji je otvorio svoja vrata za naše volontere. Posebna zahvala ide Osječko-baranjskoj županiji i Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku koji su nam omogućili da završnica dana bude doista posebna, da možemo gledati operu«, kaže Bernadica Ivanković i dodaje kako je ovaj put trebao biti organiziran još prije korone, ali iz svima poznatih razloga on je tek sada proveden u djelo. 
»Željeli smo ljude, koji godinama rade kao volonteri u Etnokampu nagraditi. Voljeli bismo kada bismo ovakva edukativna putovanja mogli organizirati svake godine, ali i ako bude svake druge godine bit ćemo zadovoljni. Važno je naglasiti da svi ti ljudi, bilo da su mlađi ili stariji, dragovoljno rade. Daruju za djecu i Etnokamp svoje vrijeme, svoj trud i rad. Imamo volontere različitih uzrasta, od 15 godina pa sve do onih u sedmom ili osmom desetljeću, a ovo im je bila nagrada uz ono već izgovoreno hvala«, kaže sugovornica.
Poznato je da Hrvatska čitaonica Subotica ima više programa tijekom cijele godine, a oni najpoznatiji koji okupe najviše djece su Dani hrvatske knjige i riječi – Dani Balinta Vujkova i nadasve poznat Etnokamp u kojem je i ove godine bilo više od 120 djece i oko 60 volontera. 
Iako im po, riječima predsjednice, ne manjka volontera niti ideja uvijek su otvoreni za nove ljude koji žele raditi s djecom i mladima. 
Ovo putovanje je bilo na poticaj mnogima, a već po povratku su krenule nove ideje za sljedeći Etnokamp koji će biti realiziran tijekom ljeta naredne godine.
Ž. V.

  • Betoven maraton
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay