Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U slavu i čast nebeskog zaštitnika

Trodnevno slavlje svetkovine zaštitnika Srijemske biskupije sv. Dimitrija započelo je 20. listopada svečanim misnim slavljem u katedrali-bazilici sv. Dimitrija đakona i mučenika u Srijemskoj Mitrovici. Svetu misu predvodio je mons. Eduard Španović, koji je tijekom svoje propovijedi izrazio značaj i vrijednost stoljetnog obilježavanja ovog velikog zaštitnika, te pozvao vjernike da u narednim danima pristupe sakramentu pokore kako bi valjano i svečano proslavili nadolazeću svetkovinu. Trodnevnica se nastavila svečanim večernjim slavljem u utorak, 25. listopada, koje je predvodio biskup Fabijan Svalina. Župni zbor Sveta Cecilija na čelu sa sestrom Cecilijom Tomkić uveličao je ovo slavlje svečanim pjevanjem psalmodija, himni i hvalospjeva. Tijekom slavlja velečasni Tomislav Lasić je u svojoj homiliji pozvao na primjer svetog Dimitrija i njegovu predanost Bogu. Nakon propovijedi biskupski kancelar velečasni Tomislav Lasić i generalni vikar mons. Josip Ivešić svečano su izrekli prisege na vjernost svetoj Katoličkoj crkvi te obećali da će svoje povjerene im položaje obavljati savjesno i u skladu s naukom Katoličke crkve. Biskup Fabijan Svalina je zajedno s velečasnim Tomislavom i mons. Josipom svečano potpisao dokument o novopostavljenim mjestima budućih povjerenika Srijemske biskupije. Središnja proslava zaštitnika Srijemske biskupije i proslava 25 godina svećeništva mons. Fabijana Svaline i godinu dana biskupstva je održana 26. listopada u katedrali sv. Dimitrija  u Srijemskoj Mitrovici.

U spomen na bogatu povijest

Na misnom slavlju su sudjelovali predvoditelj mons. Fabijan Svalina, generalni vikar Srijemske biskupije mons. Josip Ivešić, nadbiskup i metropolit đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić, nadbiskup i metropolit beogradski mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup u miru mons. Marin Srakić, biskup požeški Antun Škvorčević, grkokatolički vladika Đura Džudžar, pomoćni biskup đakovačko-osječki mons. Ivan Ćurić, dijecezanski upravitelj Subotičke biskupije mons. Ferenc Fazekas, otpravnik poslova Apostolske nuncijature u Beogradu mons. Simon Bolivar Sanchez Carrion, svećenici Srijemske biskupije te Beogradske, Subotičke i Đakovačko-osječke nadbiskupije, predstavnici Srpske pravoslavne crkve iz Sremske i Bačke eparhije.
Grad Srijemska Mitrovica nosi ime po sv. Dimitriju, đakonu, koji je 304. godine za vrijeme cara Dioklecijana u Srijemskoj Mitrovici bio mučen. On je zaštitinik Srijemske biskupije i zaštitnik katedrale u Srijemskoj Mitrovici.
»Kad se malo zađe u iskopine koje u Srijemskoj Mitrovici postoje od rimskih vremena, vidimo da je put sv. Dimitrija trajno prisutan u ovome gradu i da ovaj grad ne nosi slučajno ime po tom svecu. U njegovo vrijeme je bio također mučenik biskup Irinej, ali njegov kult koliko god da je prisutan, nije toliko raširen i on nije toliko popularan kao sv. Dimitrije. U ono vrijeme su đakoni bili uz biskupa i oni su se brinuli za sirotinju. Budući da se on bavio onima koji su bili negdje na rubu, onda ga je običan puk na osobit način volio i za njegova života. Nakon njegove mučeničke smrti je započeo kult koji je osobito bio raširen među vjernicima i to je ostalo da današnjih dana. Sada kako ovdje postoji biskupija i kako je crkva ovdje ponovno postala katedralom, sve je dobilo sasvim novo značenje. Srijemska biskupija je s našom đakovačkom biskupijom kroz 235 godina bila u personalnoj uniji, što znači da je jedan biskup upravljao s dvije biskupije. Srijemska biskupija ponovo se osamostalila 2008. godine«, izjavio je mons. Đuro Hranić. 

Proslava srebrnog jubileja

Monsinjor Fabijan Svalina je prvi puta bio sudomaćin proslave svetkovine sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici.
»Svjedoci smo činjenice da se nalazimo na lokalitetu koji je vrlo značajan, jer ima povijesno značenje. Možda pola metra ili metar ispod ove zemlje na kojoj mi hodamo nalaze se arheološke iskopine, ulice, naselja, odnosno grad Sirmij po kojem su šetali svečari koje danas slavimo, između ostalih i sv. Dimitrije. Dok ovo govorim moje misli lete u taj ambijent više od 1700 godina unazad. Želio bih se uživjeti u stvarnost te dimenzije koje su sv. Dimitrije, sv. Irinej i brojni drugi srijemski mučenici bili kadri posvjedočiti Krista Gospodina. Velika je to i impresivna slika koja nas kršćane obvezuje«, istaknuo je mons. Svalina i osvrnuo se na 25 godina svog svećeničkog poziva: »Radostan sam što se na ovaj biskupijski događaj okupio veliki broj biskupa iz Srbije i iz Hrvatske, a isto tako i hodočasnici iz gotovo svih župa, da možemo častiti našeg dragog sveca, zaštitnika katedrale i naše biskupije. Iza mene je 25 godina svećeništva. Zaređen sam za svećenika Đakovačko-osječke biskupije u Đakovu 1997. godine. Puno toga se promijenilo za 25 godina, kako u povijesti tako i u mom osobnom životu. Bio sam na različitim službama, mjestima na koje me Crkva slala. Prije nešto više od godinu dana nisam ni slutio da ću biti izabran i imenovan za biskupa ove srijemske crkve. Zahvaljujem Gospodinu na svim tim milostima koje mi je omogućio kroz ovih 25 godina. Molim zagovor, pogotovo sv. Dimitrija i sv. Anastazije i svih dragih sirmijskih mučenika, da me snaže u ovome hodu Crkve, zajedničkom hodu svih nas, prema onome vječnome uskrsu na koji nas Gospodin poziva«, kazao je biskup Svalina i izrazio zadovoljstvo što je u proteklih godinu dana ostvario puno kontakata i poznanstava unutar državne strukture i Srpske pravoslavne crkve, što je, kako je rekao, dobar preduvjet za ozbiljniji i sustavniji rad u struktuiranju određenih pitanja unutar Srijemske biskupije.

Povezanost župnog i kulturnog djelovanja

Svetkovina sv. Dimitrija je od velikog značaja i za župljane iz Srijemske Mitrovice koji ovaj blagdan stoljećima proslavljaju kao crkveni god.
»Za sve nas je ovo prigoda da se okupimo, ne samo hrvatska zajednica iz Srijemske Mitrovice nego i župljani iz ostalih župa iz Srijema i iz drugih mjesta Srbije i Hrvatske. Sama činjenica što je prošle godine u našem gradu ustoličen novi biskup, a i činjenica da je Srijemska Mitrovica ponovo središte biskupije je značajno iz više razloga. Prvenstveno s aspekta Srijemske biskupije kao mlade reosnovane biskupije, a za nas manjinske zajednice koje gravitiraju prema Katoličkoj crkvi, prvenstveno hrvatske, mađarske, njemačke i drugih zajednica koje žive u Srijemskoj Mitrovici. Vjerujem da ćemo svi zajedno imati punu podršku, kako u svom vjerskom tako i očuvanju svog nacionalnog identiteta«, kaže Zlatko Načev u ime DSHV-a Srijemska Mitrovica.
Hrvatski kulturni centar Srijem – Hrvatski dom se svake godine uključuje u organizaciju proslave sv. Dimitrija.
»Povijest Hrvatskog kulturnog centra Srijem u novije vrijeme (iako smo nasljednici starih hrvatskih udruga s početka XX. stoljeća), počinje 1997. godine upravo u prostorijama župe sv. Dimitrija. Od Drugog svjetskog rata do tada hrvatska se kultura čuvala samo u Katoličkoj crkvi kroz nošenje nošnji, čuvanje Isusovog groba, čuvanje običaja, a od 1997. godine kroz instituciju Hrvatskog kulturnog centra Srijem. Hrvata ne bi bilo bez Rimokatoličke crkve, a naročito ne bi bilo jedne institucije kao što je Hrvatski kulturni centar Srijem. Također, u svim poslovima župe uvijek se trudimo aktivno sudjelovati, raditi, djelovati, pomagati župniku, a sada biskupu i biskupiji, u organizaciji svečanosti i liturgija. Od kada postoji HKC Srijem svake se godine na sv. Dimitrija održava narodna zabava u Hrvatskom domu. Nekada je to bilo u župnoj dvorani, a sada, kako smo u posjedu, organiziramo slavlje u našem Hrvatskom domu«, izjavio je predsjednik HKC-a Srijem – Hrvatski dom Krunoslav Đaković.
Središnjoj svečanosti u Srijemskoj Mitrovici nazočili su generalni konzul Generalnog konzulata RH u Subotici Velimir Pleša, zamjenik pokrajinskog tajnika za kulturu i odnose s vjerskim zajednicama Goran Kaurić, gradonačelnica Srijemske Mitrovice Svetlana Milovanović, predsjednik Skupštine Grada Vladimir Pavlović, načelnici susjednih općina iz Hrvatske, glavni urednik Hrvatske katoličke mreže, predstavnici nacionalnih vijeća, te vjernici iz župa Srijemske biskupije.
S. Ž. i S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika