Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uzbudljiv i atraktivan nogomet

Pobjeda Osijeka u derbiju protiv Dinama (1:0) prekinula je niz nepobjedivosti branitelja naslova i vodeće momčadi Prve hrvatske nogometne lige. Nema više nepobjedivih, a borba za vrh se postupno zaoštrava i prvenstvena utrka je ponovno uzbudljiva. U susret predstojećem Svjetskom prvenstvu u Kataru i podužoj pauzi u domaćem nogometnom natjecanju, ljubitelji hrvatskog klupskog nogometa mogu biti više nego zadovoljni.
OSIJEK – DINAMO 1:0

Gusta magla koja se nadvila nad najvećim slavonskim gradom bila je dobar saveznik domaće momčadi koja je pogotkom Argentinca Miereza upisala važnu pobjedu i velika tri boda za priključak vrhu tablice. Ante Čačić upisao je prvi prvenstveni poraz na klupi Dinama u sezoni 2022./23. i nastavio krizni moment niza slabijih rezultata u posljednje vrijeme. Čini se kako igranje na dva kolosijeka, domaćem i europskom, ostavlja traga na modre, a kako će sve to u konačnici (pauza zbog SP-a) izgledati ostaje nam vidjeti u skorijoj budućnosti.

LOKOMOTIVA – HAJDUK 2:2

Bili su u posljednjih desetak minuta gostujućeg susreta protiv uvijek neugodne Lokomotive ispustili prednost od dva gola i na koncu se čak morali spašavati od potencijalnog poraza (2:2). Neugodna ozljeda reprezentativnog vratara Kalinića kao da je u potpunosti smetnula koncentraciju Splićana, a dva brzometna pogotka domaćina i još dvije izgledne šanse u posljednjim trenucima susreta mogli su susret odvesti u posve drugačijem smjeru. Hajduk je propustio mogućnost približavanja na samo dva boda zaostatka (Dinamo ima susret manje), ali prvenstvo ide dalje i ima se još puno za igrati do samoga kraja.

RIJEKA – ISTRA 0:1

Popularno nazvani Derbi della Učka između Rijeke i istarskog susjeda Istre gotovo uvijek je odlazio u korist većeg i mnogo uspješnijeg kluba iz većeg grada na obali mora. Osobito kada bi se igralo na nekdašnjoj Kantridi ili zamjenskoj Rujevici, ali ove subote dogodio se trenutak za pamćenje. Golom nekadašnjeg hajdukovca Ercega ispisana je nova povijest ovoga lokalnog derbija, a 1. HNL je ponovno pokazala kako niti jedan susret nije unaprijed rezultatski siguran. Na radost svih ljubitelja domaćeg nogometa.

TABLICA

Prva tri mjesta, prema očekivanju (iako je Osijek u jednom trenutku bio pri dnu tablice) zauzimaju Dinamo, Hajduk i Osijek i između njih će se voditi borba za sâm vrh. Najugodnije iznenađenje dosadašnjeg dijela prvenstva su svakako Slaven i Varaždin koji zauzimaju visoku četvrtu i petu poziciju, a najneugodniji doživljaj svojim navijačima pružila je pretposljednja Rijeka i posljednja Gorica. Za očekivati je da se Riječani s nekoliko vezanih dobrih rezultata izvuku s dna, ali će se za ostanak u posve neizvjesnim duelima u predstojećih dvadesetak ligaških kola boriti još Šibenik, Lokomotiva i Istra.
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika