Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Godina počinje retrospektivom

Likovni susret u Subotici će početkom ove godine upriličit izložbu, koja će obraditi 50 godina likovnih kolonija u Vojvodini, najavljuje Olga Šram, ravnateljica Likovnog susreta. Bit će to sumiranje umjetničkih rezultata kroz pola stoljeća postojanja likovnih kolonija. Centar za stvaranje likovnih kolonija bila je upravo Vojvodina i u tim kolonijama nicala je moderna umjetnost. 
U pripremi je takodjer i katalog, za koji Šram kaže da će biti dragocjen vodič kroz ovu oblast te da je riječ o fenomenu koji se želi registrirati na ovom području. Katalog je zamišljen kao informator, a sama izložba će biti specijalizirana, obuhvatajući simpozije likovnih kolonija. Likovni susret ima oko 20 programa godišnje, u kojima izložbe grafičke kulture, trijenale keramike i izložbe stvaralaštva u likovnim kolonijama, predstavljaju zasebne tematske oblasti i smjenjuju se godišnje. 
U aktivnostima Likovnog susreta značajan aspekt je suradnja s Osijekom, koja će i ove godine biti nastavljena, a o čemu je ravnateljica ove kulturne institucije rekla: »Suradnja je otpočela pred dvije godine kada je Jasna Vidaković - Jovančić izlagala grafike u Osijeku, zajedno s osječkom grafičarkom Sandrom Vehabović. Izložba je realizirana na inicijativu osječkog poglavarstva, kao simbol povezivanja umjetnika iz dvije bliske sredine. Prošle godine ista ta izložba je predstavljenja i kod nas. To su prvi koraci prema konkretnoj likovnoj suradnji. Protekle godine, povjesničar umjetnosti Bela Duranci održao je predavanje u Osijeku, a tema je bila »Secesija u Subotici«, dok je uzvratno predavanje održao povjesničar umjetnosti Grgur Marko Ivanković, kustos muzeja Slavonije, s temom o secesiji u Osijeku«. Ravnateljici Olgi Šram predstoji u veljači posjet Osijeku, gdje će se dogovarati o nastavku suradnje i novim uzvratnim izložbama. U neodložne poslove koji su još odavno došli na dnevni red je i restauracija i zaštita Reichlove palače, u kojoj se nalazi subotički Likovni susret, a čija je najveća prepreka nedostatak financijskih sredstva.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika