Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

CD s izabranim djelima Josipa Andrića

ZAGREB – Josip Andrić (1894. – 1967.) bio je hrvatski skladatelj, glazbeni teoretičar i kritičar, etnomuzikolog, publicist, književnik, jezikoslovac, prevoditelj, katolički pregalac, putopisac, dugogodišnji urednik brojnih hrvatskih tiskovina. Podrijetlom je iz Bukina u Bačkoj. Među ostalim, bio je predsjednik i glavni dirigent Hrvatskog tamburaškog saveza, skladao je više od 500 djela, od opera, baleta, preko suita, sonatina, simfonijskih plesova, simfonijeta, kantata, pa sve do popijevaka, vokalnih kompozicija, crkvenih i tamburaških skladbi te kola. Posebnu pozornost Andrić je posvećivao umjetničkoj promociji tamburaške glazbe i tambure kao instrumenta, maštajući o tamburaškoj filharmoniji, napisavši više izvornih djela namijenjenih tom instrumentu nego itko prije njega. 
Upravo u njegovu čast diskografska kuća Croatia Records iz Zagreba objavila je CD s 14 izabranih djela koja najbolje predstavljaju njegov rad u području glazbe. Dio Andrićevog opusa izveli su Ana Orić, Ana Ticl Bušić i Tambura quintet, a skladbe Suton, Kupi, diko, ciglice, Oči moje, U bašči procvali orasi, Djevojačko sanje i Žetelačko kolo nakon dugo godina ponovno su snimljene kako bi obnovile sjećanja na jednog od doajena hrvatske tamburaške glazbe. Sve skladbe s CD-a mogu se poslušati i na Youtube kanalu. 

Preprekova jesen u Novom Sadu

NOVI SAD – HKUPD Stanislav Preprek organizira sedmu po redu manifestaciju Preprekova jesen koja će biti održana sutra (subota, 5. studenoga) u prostoru Tribine mladih, u Kulturnom centru Novog Sada. Početak je u 18 sati. Ovom prigodom bit će predstavljen zbornik priča pristiglih na natječaj Preprekova jesen 2022. te uručene nagrade autorima triju najuspješnijih priča. Prvu nagradu žiri je dodijelio Stjepanu Crniću iz Zagreba za priču Mala šetnja, druga nagrada pripala je Sanji Rotim (Italija) za Vidim sve u snovima, a treća Perici Vujiću (Vinkovci – Novi Sad – Subotica) za priču Mama, zar opet plačeš?.

Izložba Ane Petrović u Novom Sadu

NOVI SAD – U ponedjeljak, 7. studenoga, u 19 sati, u Galeriji SULUV-a, bit će otvorena izložba umjetnice Ane Petrović Na rubu. Izložba se realizira u okviru programa partnerske suradnje SULUV-a s Hrvatskim društvom likovnih umjetnosti Osijek. 
»U svojim radovima Ana Petrović kombinira fotografiju, video, zvuk, ready made objekte, te se igra sa samim postavom, odnosno donosi nam objekte koji se nalaze na fotografijama u stvarnom obliku unutar postava ili ih na različite načine mijenja, te se tako igra s okom promatrača i na neki način rasteže, odnosno donosi nove dimenzije medija u kojima stvara. Zajednička vizija koja je prisutna u svakom radu je drugačiji način prezentacije stvarnosti, kako bi se istakla prezentacija vizualnog, koje je višemedijski manipulirano, nagnuto, zaobljeno, koje izlazi iz standarnih okvira, u razgraničenju stvarnosti i reprezentacije, realnosti i vizualne transmisije iste«, navodi se u tekstu Nataše Kadin.
Izložba će biti otvorena do 18. studenoga 2022.

Poziv za slanje rukopisa

Nakladničko vijeće NIU Hrvatska riječ iz Subotice poziva književne autore i autorice iz Srbije koji stvaraju na standardnom hrvatskom jeziku ili na dijalektalnim govorima Hrvata da šalju svoje neobjavljene rukopise radi njihove moguće objave u idućoj, 2023. godini. Rukopise je potrebno poslati u elektroničkom obliku na e-mail: naklada@hrvatskarijec.rs. Rok za slanje rukopisa je do 31. prosinca 2022. godine. 
O uvrštanju nekog od rukopisa u nakladnički plan za 2023. odlučivat će Nakladničko vijeće. Prispjeli rukopisi se ne vraćaju autorima.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika