Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Popis, a kao da nije

Za tjedan dana na vrata će nam pokucati popisivači. Idući od vrata do vrata, jer u Srbiji će i ovaj popis biti proveden na način na koji se to radilo i prije 10, 20 ili 30 godina. Usprkos tome što je dio građana taj posao mogao odraditi i sam elektroničkim putem, radit će se što se tiče građana kao i prije – oči u oči s popisivačem. Za same popisivače posao će biti nešto drugačiji od prijašnjih popisa, jer će umjesto papirnatog upitnika i olovke koristiti računala.
Ispitat će nas o svemu i svačemu, popisati to što kažemo, statističari će sve to obraditi, a onda ćemo dobiti službeni podatak koliko nas ima, kakva nam je starosna i spolna struktura, bračni status, koliko smo obrazovani, koliko četvorih metara životnog prostora imamo, koliko nas živi u zajedničkom kućanstvu, kakav nam je standard. Na sva ta pitanja, ali i ona koja nisam pobrojala mora se odgovoriti popisivaču. One koji se baš uzjogune i odbiju suradnju ili daju netočne i nepotpune odgovore ta nesuradnja s popisivačem može koštati između 20.000 i 50.000 dinara. 
Izuzetak su tri pitanja na koja se ne mora odgovoriti, a to su nacionalna i vjerska pripadnost. Popisivaču se može uskratiti i odgovor na pitanje imate li problema u svakodnevnom funkcioniranju zbog lošijeg vida, sluha, hoda, pamćenja.
Za državu je nacionalna pripadnost nešto što se može, a ne mora se kazati, a za manjine ono je jedno od najvažnijih pitaja na popisu, jer kako država želi znati koliko ima (ili koliko je izgubila) svojih građana, tako i manjine žele znati koliko ih ima.
Kampanja za nacionalno izjašnjavanje tako je prepuštena (za sada) nacionalnim vijećima na koje je pao teret animiranja i osvješćivanja svojih pripadnika da je nacionalna pripadnost nešto što se može i treba iskazati u popisu. 
Hoće li i dalje biti sve na manjinskim vijećima i hoće li država poziv za nacionalno izjašnjavanje odraditi samo općim spotovima i plakatama ili će se voditi računa o specifičnosti pojedinih sredina, specifičnosti samih nacionalnih manjina; hoće li ih malo uvjerljivije od samog zadovoljenja forme pozvati na popis i nacionalno izjašnjavanje, nije još ostalo puno da se vidi.  
Malo je ostalo i vremena za opće informacije o popisu, kako ne bi bilo iznenađenja kada popisivači zakucaju na vrata. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika