Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Druženje budućih prvaša

Prva u nizu radionica za buduće prvašiće i njihove roditelje održana je 17. rujna u dvorani župe sv. Roka u Subotici. Roditeljima je ovom prilikom predstavljen koncept rada cjelovite nastave na hrvatskom jeziku, program i plan rada, izvannastavne aktivnosti, prijevoz i druge pogodnosti koje mogu koristiti učenici cjelovite nastave.  
Na susretu su se okupili roditelji i predškolci tri vrtića u kojima se program odvija na hrvatskom jeziku, a to su Marija Petković – Sunčica, Marija Petković – Biser iz Subotice i Petar Pan iz Tavankuta.
Uz odgojitelje roditeljima su se predstavile i učiteljice koje će naredne godine preuzeti prvaše. 
»Bilo je dosta roditelja koji prvi puta upisuju dijete u školu i tu su sasvim normalno, prisutna pitanja, nedoumice i nejasnoće na koje su učiteljice spremno odgovorile. Mislim da je roditeljima važno da znaju tko će u budućnosti raditi s njihovom djecom, te je ovo izvrsna mogućnost popričati s učiteljicom i bolje se upoznati«, kaže odgojiteljica Marina Piuković.   
Roditelje i djecu je ovom prilikom posjetila i pozdravila predsjednica HNV-a Jasna Vojnić koja je pružila roditeljima podršku i istaknula značaj ovoga susreta. Također, ona je naglasila da ovom prilikom želi saslušati roditelje i vidjeti u kom pravcu organizirati i oblikovati naredne susrete, te odgovoriti na njihova pitanja i eventualne nedoumice kada je u pitanju nastava na hrvatskom jeziku.
Među pitanjima koje su uputili roditelji bilo je razgovora o tome ima li među djecom nacionalnih provokacija, na što su učiteljice odgovorile da takav stav najčešće proizlazi iz kućnog odgoja i od roditelja, a da djeca nemaju tu predrasudu nego su po njima svi jednaki bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost. Učiteljice su rekle da se do sada nisu susrele s takvim provokacijama, bar kada su u pitanju niži razredi.
Dok su roditelji imali kratko predavanje i razgovor, djeca su imala kreativne radionice, a kao najzabavniji dio ocijenili su sportsko natjecanje, gdje su se uz djecu uključili i pojedini roditelji. 
Iako se ovome pozivu nisu odazvali svi roditelji, organizatori su zadovoljni. Već sada ima zainteresiranih roditelja za upis u hrvatske odjele, ali ima i onih koji se dvoje, kao i onih koji ne razmišljaju u tom pravcu. 
Ove radionice organiziralo je Hrvatsko nacionalno vijeće i Fondacija za razvoj hrvatske zajednice Cro-fond u suradnji s odgojiteljicama, a osnovni cilj ovoga susreta jeste bolje međusobno upoznavanje roditelja, djece, učiteljica i odgojiteljica. Ujedno je ovo bilo prvo predstavljanje učiteljica roditeljima i djeci. 
Susret je završio zajedničkim objedom, a djeca su se u slobodnoj igri združila i zbližila, pa na kraju nitko nije želio ići doma. 
Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika