Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bog nagrađuje patnju

Ljudski život često je težak, pun križeva i patnje. Čovjek ne razumije zašto se kroz život mora patiti, zašto je pravedniku teže nego onome koji nije pravedan i ne živi prema Božjem zakonu. Takva pitanja ponekad slabe našu vjeru i udaljavaju nas od Boga, ponekad još više patimo, jer ne pronalazimo odgovore. No, utjehu i odgovor nudi Isus u evanđelju. Na primjeru bogataša i Lazara pokazuje da ljudska patnja na ovome svijetu nije ni malo besmislena, samo što joj smisao ne možemo vidjeti za zemaljskoga života (usp. Lk 16,19-31).
Također, Pavao u poslanici Timoteju podsjeća vjernike da se za vjeru i Boga vrijedi žrtvovati, jer koliko god nam se to činilo neshvatljivo u zemaljskoj perspektivi, u vječnosti dolazi nagrada od Boga (usp. 1Tim 6,11-16). Tako nam liturgija dvadeset i šeste nedjelje kroz godinu kroz Božju riječ otkriva smisao patnje na ovome svijetu i pruža utjehu, jer pred Bogom nijedna muka nije besmislena, osobito ako se podnosi radi njega.

Borba za vjeru

Pavao u poslanici poziva Timoteja da teži za pravednošću, pobožnošću, vjerom, ljubavlju, postojanošću, krotkošću. Sve nabrojane kategorije zahtijevaju ulaganje velikoga truda, često borbu protiv svijeta. Ali, to su također kategorije po kojima se Kristovi učenici prepoznaju u svijetu. A Krist od svojih želi da svjedoče u potpunosti, sve što je djelomično za Krista nije dovoljno. Međutim, ljudi ponekad nisu spremni podnijeti žrtvu ako ne vide isplativost još na ovome svijetu. Osobito ako se uspoređuju s onima koji ne drže do vjere, niti do svih onih vrlina na koje Pavao podsjeća, a čini se kako im u ovome životu sve dobro ide, tek onda dolazi do potpunog obeshrabrenja i posustajanja u nastojanju oko bitke za čuvanje kršćanskih vrlina. I Pavao nastojanje oko čuvanja kršćanskih vrlina naziva bojem vjere, dakle sačuvati vjeru i kršćanske vrednote nije jednostavno. To je borba. Kao i u svakom boju, nekada ide dobro, a nekada se čini kao da ćemo bitku izgubiti. Svijet nas želi pridobiti na svoju stranu, nudi nam moć, dobit, položaj i sl. ako okrenemo Kristu leđa, ako zanemarimo njegov nauk. Iako se puno puta čini da će nam tako biti lakše, Pavao poziva na postojanost u svjedočenju vjere, na postojanost u vršenju Božje volje, jer ćemo se jednoga dana svi susresti s Bogom licem u lice, a tada ćemo jedino biti pitani o svojim djelima za vrijeme ovozemaljskog života. Borba za njegovo kraljevstvo bit će mnogostruko nagrađena, a onome koji je Bogu na zemlji okrenuo leđa i Bog će okrenuti u vječnosti. To nije Božja prijetnja nego upozorenje da svatko tko je imao milost upoznati ga nastoji oko rasta u vjeri i oko toga da opravda ime kršćanin kojim je na krštenju prozvan.

Nagrada za patnje

Isusova prispodoba o bogatašu i Lazaru hrabri sve one koji na ovome svijetu nose teške križeve, pod kojima padaju, a ne znaju zbog čega je baš njih zadesila takva patnja. Odgovore na ljudske patnje može dati samo Bog, ali ono što nam je Isus poručio jest da nijedna patnja na ovome svijetu nije besmislena, svaka svoj smisao pronalazi u vječnosti. Tomislav Ivančić je često znao govoriti da Bog veći križ daje onome koga više ljubi, čemu je potvrda i ova Isusova prispodoba. Također, Sveto Pismo često ističe da Bog ljubi onoga tko pati i pomoći će mu u njegovoj nevolji. Nigdje se ne govori da će pomoć doći za ovoga života; Bog nas je stvorio za vječnost i želi nam pomoći da u vječnosti budemo s njim. Nikada nije nijem ni slijep na naše patnje nego nas kroz ovaj život vodi prema vječnom.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika