Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ljetna škola hrvatskog jezika, kulture i duhovnosti

Što ti je bilo najljepše ove godine na Prviću? – Zajedništvo.
Po čemu ćeš najviše pamtiti ovogodišnju Ljetnu školu hrvatskog jezika, kulture i duhovnosti na Prviću? – Jer smo bili skupa u svemu.
Na što prvo pomisliš kad se prisjećaš Prvića? – Na veliku obitelj.
Koja je poruka ovogodišnjeg Prvića? – Gdje god bili, uvijek trebamo skrbiti jedni o drugima.
Koga god sam od brojnih sudionika Ljetne škole hrvatskog jezika, kulture i duhovnosti pitala ova pitanja dobila sam sličan odgovor koji se svodi na jednu riječ – ZAJEDNIŠTVO. 
Zajedništvo je bio osnovni motiv, zaključak i poruka ovogodišnje Ljetne škole hrvatskog jezika, kulture i duhovnosti, koja je u organizaciji Udruge Naša djeca održana od 29. srpnja do 6. kolovoza na Prviću. I dobro je da je tako, jer zbog toga i postoji ova ljetna škola.
A što se sve događalo u tih osam dana?
Od 79 sudionika, njih 47 su bili djeca, pretežito osnovnoškolskog uzrasta, ali bilo ih je svih dobi, od osam mjeseci do 17 godina. Svaki dan su započinjali tjelovježbama i duhovnim nagovorom za što su se pobrinuli Ivana i Čedomir Lišić, odnosno vlč. Tomislav Vojnić Mijatov. Zatim bi uslijedila kupanja, razne kreativne radionice, sportske aktivnosti i natjecanja, sveta misa i brojni međusobni razgovori i druženja. Na ovaj način učvrstila su se postojeća, a stvorila nova prijateljstva koja će, vjerujem, biti njegovana i dalje. Bilo je i dovoljno slobodnog vremena za sebe, a posjetili su i Memorijalni centar Fausta Vrančića. Kao i svake godine, bili su smješteni u samostanu gdje ih je s velikom radošću primio don Božo Škember. Imali su i tu milost boraviti tijekom proštenja njihove crkve Svete Marije ili Gospe od Milosti pa su sudjelovali i u procesiji s barjacima. A jednu večer su i sami uprizorili događaj svadbe u Kani Galilejskoj kada je Isus vodu pretvorio u vino. Bio je to poseban događaj u kojem su svi sudjelovali, makar u pripremi jer su kostimi bili improvizirani od onoga što se našlo u njihovim koferima. Tijekom boravka na Prviću djeca su, ali i roditelji, u kreativnim radionicama koje je vodila Željka Vukov izradili vlastite suvenire – magnete i razglednice koje su ponijeli doma kao uspomenu na ljetovanje na Prviću ali i kao dar svojim najbližima. Tako su nastali i razni ukrasi za kosu, narukvice, lančići, oslikavano je kamenje i drugo. Mnogima su u posebnom sjećanju ostale sportske aktivnosti i natjecanja u stolnom tenisu, nogometu, rukometu, vaterpolu, a imali su i igre bez granica, te odbojku s balonima (napunjenima vodom) i ručnicima. Bilo je svima lijepo i nadaju se zajedništvu i naredne godine.
Ljetnu školu pomogli su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Hrvatsko nacionalno vijeće. 
B. I.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika