Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Drugi put u Iloku

Igra, molitva, predavanja, radionice, vodeni dan, razgovori. Ukratko bi se tako mogao opisati ljetni oratorij, pa i ovaj koji je održan u Iloku od 18. do 22. srpnja 2022. godine. Da, dobro ste pročitali – u Iloku, u Hrvatskoj. 
Naime, ovo je već druga godina zaredom kako animatori Subotičkog oratorija animiraju djecu u Iloku. Prošlogodišnji oratorij je trajao tri dana i, osim animatora iz Subotice, te mladih iz Iloka koji su htjeli pomoći ali i nešto naučiti, bili su prisutni i animatori iz Virovitice. Nova poznanstva, kako animatora iz Virovitice, tako i djece iz Iloka, učinila su prvi ljetni oratorij u Iloku nezaboravnim iskustvom. Naravno da se onda moralo ponoviti i ove godine.
Ovogodišnji oratorij se malo razlikovao od prethodnog. Nažalost, bez animatora iz Virovitice, ali je zato oratorij, na molbu djece, trajao punih pet dana. Savršeno. U Ilok je otputovalo deset animatora iz Subotice. Reginu, Višnju, Ivanu, Saru, Luciju, Jasminu, Anu, Dominika, Filipa i Nikolu je kao i prošle, tako i ove godine, ugostio fra Grgur Balažević. Animatori su bili smješteni u franjevačkom samostanu, a fra Grgur se svojski potrudio da im i uljepša boravak u Iloku.
Moto ljetnog oratorija u Iloku bio je »Sveta misa je moje nebo na Zemlji«, te su se stoga animatori trudili približiti djeci svetu misu. Ove godine bilo je oko 40 djece. Nažalost, nedostajalo je dosta djece starijeg uzrasta koja su, zbog školske ekskurzije, bila opravdano odsutna. Djeca su i ove godine nestrpljivo i s radošću iščekivala svaki novi dan. Imali su priliku bolje se upoznati s oratorijem, don Boscovim životom, a ono što im se najviše svidjelo jesu oratorijske majice. Bili su podijeljeni u četiri skupine, a svaka je imala po jednog animatora koji je bio kapetan. U suradnji s kapetanom timovi su osmisli svoje ime, slogan, kao i svoj plakat. Tako su ove godine na oratoriju bili gušteri (zeleni), oblaci (bijeli), čili (crveni) i zlatni razbijači (žuti). Osim rada u ekipama, djeca su svakoga dana imala i razne igre, glazbenu, duhovnu, sportsku, kreativnu i multimedijsku radionicu. Kako je glazbena radionica bila veoma uspješna, čak su i glazbeno animirali jednu večernju misu.
Posljednji dan je svima bio najbolji jer je to bio vodeni dan, a pored vodenih igara svi su se osvježili gađajući se vodenim balonima. Na kraju dana su sumirali dojmove i pisali dirljive poruke na leđima jedni drugima. 
Animatori Subotičkog oratorija veoma su zahvalni na lijepom prijamu. Izvan oratorija slobodno vrijeme su provodili uživajući u ljepoti Grada Iloka. Fra Grgur se postarao da im vrijeme izvan oratorija učini još zanimljivijim pa ih je jednu večer odveo u obilazak vodotornja u Vukovaru, kao i na film u Cinestar. Naravno, ne smijemo izostaviti ni izuzetno ukusnu večeru u iločkim podrumima gdje su, pored degustacije vina, imali priliku upoznati se i s poviješću iločkih vina i podruma. Naravno, animatori su i ove godine bili oduševljeni ljubaznošću i gostoprimstvu Iločana. Pored silnih darova i pohvala, suze koje su se posljednjeg dana pojavile na licima pojedine djece znak je da je zajedništvo bilo plodonosno. Stoga se svi nadaju da će se ovo druženje nastaviti i sljedećeg ljeta, ako ne i prije, jer Subotičani su dobili poziv da se vrate koliko već sljedećeg mjeseca.
B. I.

  • Betoven maraton
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay