Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Gupčeva budućnost u Vinodolskom 

NOVI VINODOLSKI – Nakon više nastupa i gostovanja tijekom ljeta, folkloraši HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta (članovi starije skupine) boravili su nedavno na sedmodnevnom odmoru na moru, u Novom Vinodolskom. Ljetovanje folkloraša pomogao je Crveni križ Grada Zagreba. Bilo je ovo ljetovanje bez nastupa, a ovo im je bila nagrada za trud u proteklih godinu dana. Nakon odmora, mlade folkloraše očekuju nastupi na subotičkoj Dužijanci, te u Hrvatskoj (Donjem Miholjcu, Osijeku i Varaždinu).  

Uspjeh Marka Križanovića

NOVI PAZAR – Na natjecanju tradicionalne balkanske muzike Glas Zemana u Novom Pazaru pjevač starogradskih i narodnih pjesama Marko Križanović iz Subotice osvojio je drugo mesto. Križanović se na festivalu predstavio s pjesmom Neven kolo.
Natjecanje se održava u sklopu World Music Festa Zeman u Novom Pazaru koji radi na očuvanju balkanske muzike. 

Rič pod đermom

ĐURĐIN – HKPD Đurđin organizira Rič pod đermom, manifestaciju kojom se čuva i njeguje ikavica, napose ona bunjevačka. Manifestacija će biti održana u nedjelju, 7. kolovoza, pod đermom, u dvorištu etno-salaša (iza župne crkve), u 19 sati. 
Program manifestacije koncipiran je tako da u prvom planu bude osoba koja danas stvara na dijalektu hrvatskog jezika – bunjevačkoj ikavici. Ove godine gost je književnik Mirko Kopunović. O djelu ovoga pisca govorit će Davor Bašić Palković, novinar i urednik kulturne rubrike u tjedniku Hrvatska riječ i Zlatko Romić, novinar, te vrsni poznavatelj književnosti na bunjevačkoj ikavici. Stihove će govoriti članovi literarno-dramske sekcije HKPD-a Đurđin, a program će upotpuniti i pjevački zbor HKPD-a Đurđin.

Predstavljanje Leksikona na Verušiću

VERUŠIĆ – U prostorijama Mjesne zajednice Verušić, u subotu, 6. kolovoza, u 19 sati, bit će održano predstavljanje 14. i 15. sveska Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca. Predstavljanje se održava na poziv članova porodice Kujundžić, budući da na području ove mjesne zajednice živi veliki broj različitih grana ove porodice, čiji su najpoznatiji članovi obrađeni u 14. svesku Leksikona. Leksikon će predstaviti urednik Slaven Bačić.

Kolonija Stipan Šabić u Subotici

SUBOTICA – Nakon dvogodišnje korona stanke, novi, deseti po redu saziv Umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 8. do 13. kolovoza u Subotici. Organizator je HLU Croart, a sjedište kolonije bit će Dom učenika. Sudjelovat će 13 slikara iz Srbije, Rumunjske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Zatvaranje kolonije, uz prezentaciju nastalih radova, bit će u subotu, 13. kolovoza, u 18 sati. 

Srem Folk Fest u Srijemskoj Mitrovici

SRIJEMSKA MITROVICA – U ambijentu rimskih iskopina Žitnog trga u Srijemskoj Mitrovici od 11. do 14. kolovoza bit će održan 18. Srem Folk Fest, tradicionalna međunarodna manifestacija folklora. Ove godine mitrovački festival folklora okupit će sudionike iz 11 zemalja svijeta: Bosne i Hercegovine, Bugarske, Egipta, Grčke, Hrvatske, Meksika, Poljske, Rumunjske, Slovenije i Srbije, a prvi put mitrovačkoj publici predstavit će se gosti iz Alžira. Specijalni gost ovogodišnje manifestacije je Ansambl narodnih igara i pjesama Kosova i Metohije Venac iz Gračanice. Na manifestaciji će nastupiti preko 700 izvođača, predstavljenih u 20 folklornih skupina iz 11 zemalja svijeta, te tri ansambla nacionalnih manjina iz Srijemske Mitrovice: Hrvatski kulturni centar Srijem, Ukrajinsko kulturno-umjetničko društvo Kolomejka i Mađarsko kulturno-umjetničko društvo Srem. Osim njih, Srbiju će predstaviti i domaćin, Folklorni ansambl Branko Radičević iz Srijemske Mitrovice. Organizator manifestacije je Centar za kulturu Sirmijumart i Turistička orgnizacija Sremska Mitrovica. Generalni pokrovitelj manifestacije je Grad Srijemska Mitrovica u skladu s najvišim svjetskim standardima Međunarodne federacije folklornih festivala CIOFF. Koncerti počinju u 20.30 sati, a svaku večer prethodit će im mimohod sudionika ulicama grada.
S. D.

  • Betoven maraton
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay