Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mali logičari na djelu

Matematičko natjecanje Klokan bez granica i ove godine održano je na radost mnogih malih i velikih logičara. Nisu to »obični« matematički zadaci nego logički zadaci u okviru matematike. Nije ih lako niti rješavati i često brojke i ono što smatramo matematikom i nemaju veze s ovim naizgled »laganim« zadacima.
Natjecanje je održano prvo po školama i oni najbolji plasirali su se na republičko natjecanje.  
Tako se ove školske godine sve ukupno natjecalo 18.011 učenika osnovnih škola u Srbiji. U svakom uzrastu je prve tri nagrade dobilo 25 učenika, te su pozvani na veliko finale, kao najbolji među najboljima. Finalno natjecanje održano je 12. lipnja na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu.
U kategoriji trećih razreda natjecalo se čak 3.222 učenika, od kojih je među prvih 25 ušao i učenik trećeg razreda cjelovite nastave na hrvatskom jeziku u OŠ Matko Vuković David Tikvicki. Razgovarali smo s Davidom, a on nam je pojasnio kako izgledaju zadaci i da se za ovo natjecanje pripremao uz pomoć mame Đurđice i sestre Martine, a sve to je pratio i tata Mario. 
»Mama mi je otprintala zadatke od prijašnjih godina i tako sam to pregledao i vidio što se traži i kako trebam raditi zadatke. Nisam se ništa posebno spremao u školi, nego više kod kuće«, priča nam David, koji inače uz školu trenira hokej, svira tamburu – kontru, ide u školicu engleskog jezika, počeo je i trčati jer, kako je rekao, priprema se za Subotički polumaraton, a naravno nađe vremena i za igranje i slaganje lego kockica, što jako voli. 
David je u svojoj školi, ali i Gradu Subotica, bio prvi od svih trećih razreda i 25 na nivou cijele Srbije. Samim tim plasirao se na republički rang natjecanja.
Odlučili su svi obiteljski pratiti Davida na natjecanje i biti mu podrška. 
»Na stolu, gdje sam rješavao zadatke pisalo je moje ime, a tamo su me čekale diplome i medalja. Zadaci su bili teži nego na prvom natjecanju, ali eto, što sam znao to sam uradio«, kaže David i juri na sladoled, priznat ćete, zasluženi. 
Ono što su ponosni roditelji također napomenuli, s obzirom na to da je David u cjelovitoj nastavi na hrvatskom jeziku, njega je na stolu čekalo ime napisano na latinici. 
»Svugdje je njegovo ime pisano latiničnim pismom. Kompletne zadatke za natjecanje su za njega preveli na hrvatski jezik, tako da što se toga tiče imamo samo riječi hvale. Sve to je on mogao raditi i na ćirilici, ali nam je drago da su se potrudili i za njega sve preveli na hrvatski jezik«, priča tata Mario, a mama Đurđica se nadovezuje: »Kompletno natjecanje je bilo izuzetno dobro organizirano. Mi smo bili u prvome dijelu kada su se natjecali niži razredi, ali oduševilo me što je satnica u minutu poštovana, što se vodilo računa o djeci, o njihovoj sigurnosti i zaista nam je svima ovo izuzetno pozitivno iskustvo«.
Od Davida smo usput uspjeli saznati i da su mu matematika i tjelesni odgoj najdraži predmeti, a »najgori« mu je Priroda i društvo, ali izgleda da je ipak i ovaj predmet učio, jer je ovu školsku godinu završio s odličnim uspjehom – 5,00.  
Zanimljiv je i podatak da je za ovih 20 godina obrazovanja na hrvatskom jeziku David prvi koji je bio na ovome republičkom natjecanju. Iako on nije svjestan koliko je veliku stvar odradio, možemo ovome nadodati i podatak da je iz cijele Subotice, uzrasta od prvog do osmog razreda, poziv na natjecanje dobilo samo četvero učenika, a među njima i David. 

Iz ovog natjecanja pohvale su dobili i sljedeći učenici cjelovite nastave na hrvatskom jeziku:  

Matej Huska, 2. razred – OŠ Ivan Milutinović, Subotica
Ilija Matković, 2. razred – OŠ Matko Vuković, Subotica
Emilija Tonković, 2. razred – OŠ Ivan Milutinović, Subotica
Filip Šarčević, 4. razred – OŠ Matko Vuković, Subotica  
Martina Tikvicki, 5. razred – OŠ Matko Vuković, Subotica  
Filip Ivković Ivandekić, 5. razred – OŠ Matko Vuković, Subotica  
Roko Vojnić, 5. razred – OŠ Matko Vuković, Subotica  
Ines Vojnić, 6. razred – OŠ Matko Vuković, Subotica  
Andrija Matković 7. razred – OŠ Matko Vuković, Subotica  
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika