Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mjesto na koje se vraća više puta

Virovitica je grad duge povijesti, smješten na važnim prometnim pravcima, gdje se slikovita Bilogora pretapa u plodnu panonsku ravnicu, gdje Slavonija grli Podravinu, gdje se čuju i »kaj« i »što«. Grad kojemu je herceg Koloman davne 1234. godine poveljom dao punopravni status srednjovjekovnoga grada, a kralj Béla IV. upravo je ovdje 1242. izdao Zlatnu bulu, kojom je Zagreb stekao status slobodnoga kraljevskog grada. Virovitica je upravno, gospodarsko i obrazovno središte Virovitičko-podravske županije.
U neposrednoj gradskoj okolici može se uživati u vinorodnim brežuljcima s čijih se vrhova širi jedinstven pogled na prostrane ravnice ili u savršeno očuvanom prirodnom ambijentu Virovitičkih ribnjaka – popularnom izletištu idealnom za rekreaciju i sportski ribolov. Područje je pogodno i za lovni turizam jer obiluje različitim vrstama visoke i niske divljači. U ovom broju vodimo razgovor s Katarinom Đurđević iz Turističke zajednica grada Virovitice koja će nas provesti kroz ovaj grad.

Turističke rute 

Na području Virovitice i Virovitičko-podravske županije tematski su osmišljene tri turističke rute koje, svaka na svoj način, predstavljaju ovaj kraj, njegovu kulturu, povijest, prirodu, razvoj i društvena obilježja. To su Plemićka, Sakralna i Zelena ruta.
»Plemićka ruta Virovitičko-podravske županije obuhvaća obilazak mjesta koja su kulturološki, razvojno i arhitektonski obilježile plemićke obitelji Pejačević, Schaumburg-Lippe, Janković, Drašković i Mihalović. U sklopu rute predlaže se obilazak Dvorca i Palače Pejačević u Virovitici, Dvorca Janković u Suhopolju, Dvorca Janković u Cabuni, Posjetiteljskog centra ‘Dravska priča’ (Kurija Drašković, Noskovci), Zavičajnog muzeja Slatina, Planinarskog doma Jankovac i Ružica grada (Park prirode Papuk) te Kurije Mihalović u Orahovici. Sakralna ruta Virovitičko-podravske županije obuhvaća obilazak sakralnih građevina i svetišta koja su ljudima na ovom području kroz povijest predstavljala mjesto molitve, utjehe i duhovnog života. U sklopu rute predlaže se obilazak Župne crkve sv. Roka i Franjevačkog samostana u Virovitici, u kojemu djeluje i muzej sa zbirkom od više desetaka tisuća crkvenih predmeta te bogata biblioteka, zatim obilazak crkve sv. Terezije Avilske (Suhopolje), crkve sv. Ilije Proroka (Gradina), kao i Mjesta molitve u Gradini gdje je na blagdan sv. Antuna, 13. lipnja 1997. u podnožju gradinske osnovne škole skupina učenika doživjela iskustvo ukazanja Majke Božje. Ruta uključuje još i crkvu sv. Barbare (Sladojevci), crkvu sv. Petra i Pavla (Čađavica), crkvu sv. Josipa (Slatina), crkvu Pohođenja Blažene Djevice Marije (Voćin), te manastir sv. Nikole (Orahovica). Zelena ruta Virovitičko-podravske županije nudi prirodne ljepote našega kraja bogatog šumama, raznim vrstama bilja, drveća, vodenim površinama bogatim slatkovodnom ribom. Ruta obuhvaća obilazak Križnice (pitomačko područje), Dvorca Pejačević u Virovitici i novouređenog perivoja oko njega, Virovitičkih ribnjaka i Poučne staze Virovitička Bilogora, perivoja dvorca Janković u Suhopolju, Arboretuma Lisičine (Voćin), Slatinskog mamutovca (Slatina), Posjetiteljskog centra ‘Dravska priča’ u Noskovcima, koji je dio UNESCO-vog prekograničnog Rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav, te UNESCO-vog svjetskog geoparka Park prirode Jankovac (Čačinci)«, kaže Katarina Đurđević.
U posljednjih nekoliko godina Virovitica je postala sve posjećenija destinacija cikloturista. S više od 600 kilometara obilježenih biciklističkih staza diljem županije i dijelova dvije poznate međunarodne biciklističke rute, Dravske rute i EuroVelo 13 – Rute željezne zavjese, predstavlja iznimno privlačnu destinaciju cikloturistima. Svake godine mnogobrojni zaljubljenici u biciklizam u sve većem broju sudjeluju u Outdoor Weekendu na biciklističkoj stazi Put šarana, smještenoj na prekrasnim Virovitičkim ribnjacima.

Dvorac Pejačević – srce Virovitice

Među brojnim povijesnim i kulturnim atrakcijama najznačajnije mjesto zauzima impozantni Dvorac Pejačević. Sagrađen je na mjestu porušenog srednjovjekovnog burga s barokno-neoklasicističkim karakteristikama, a predstavlja najvažniju kulturnu, povijesnu i turističku znamenitost koja dominira središtem Virovitice. 
»U prosincu 2019. završen je opsežan EU projekt obnove Dvorca i revitalizacije parka u vrijednosti od 81 milijun kuna, te je Dvorac Pejačević napokon zablistao u svom novom ruhu kao jedan od najljepših dvoraca Hrvatske. Pejačevići su dvorac izgradili između 1800. i 1804. godine i u njihovom je vlasništvu do sredine 19. stoljeća kada ga prodaju njemačkoj kneževskoj obitelji Schaumburg-Lippe. Od 1911. vlasništvo je grofa Ivana Draškovića, koji ga, zajedno s parkom, 1930. prodaje općini, odnosno gradu Virovitici. Danas je u dvorcu smješten Gradski muzej Virovitica koji kroz stalni  postav ‘Drveno doba’, moderno osmišljen, bogat izlošcima i multimedijalnim prikazima, prikazuje povijesni razvoj grada, kao i starosjedilaca Virovitice – Mikeša, koji su oduvijek živjeli u interakciji s drvetom i drvenom građom, specifičnom i prepoznatljivom za ovaj kraj. Novi stalni postav ‘Drveno doba’ je 2021. godine proglašen najboljim novim stalnim postavom u Hrvatskoj, na što su Virovitičani posebno ponosni«, objašnjava Đurđević.
Društveni život Virovitičana i njihovih gostiju obogaćuju brojne manifestacije tijekom godine. Od Međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo, Virkasa, Atletske utrke »Doživjeti stout«, Jeseni u gradu, Prosinca u gradu, do najznačajnije manifestacije – Rokova.
»Rokovo je tradicionalna višednevna manifestacija koja se od 1992. godine održava tijekom kolovoza. Nudi bogat mozaik glazbenih, sportskih i kulturnih događanja, a središnji motiv je blagdan sv. Roka, zaštitnika virovitičke župe, te se ujedno slavi i kao Dan grada Virovitice (16. kolovoza). Po broju posjetitelja i opsegu programa, Rokovo je najveća manifestacija ovog dijela Hrvatske. Godine 2015. manifestacija je osvojila nagradu Simply the Best za kreativni razvoj turističkog proizvoda u kategoriji zabavnih festivala. Program Rokova obuhvaća brojna događanja kao što je VUF – Virovitički ulični festival, VT Rock Fest, VIROkreativa – sajam rukotvorina, te brojne izložbe, natjecanja i turnire, a u sklopu zabavnog dijela posjetitelje svake godine očekuju nastupi najpoznatijih hrvatskih glazbenih izvođača«, kaže Katarina Đurđević.
Ivan Ušumović

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika