Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Čestitka DSHV-a

Osnutkom NIU Hrvatska riječ htjelo se po uzoru na druge nacionalne manjine u Vojvodini stvoriti prikladan institucionalni okvir za ostvarivanje prava na informiranje građana hrvatske nacionalnosti u tiskanome mediju na vlastitome jeziku, koji bi bio financiran iz proračuna AP Vojvodine. Ujedno, osnutkom jedne takve ustanove htjelo se pridonijeti afirmaciji kulturnog, znanstvenog i književnog stvaralaštva vojvođanskih Hrvata kroz časopisnu i knjišku produkciju. I ovom svečarskom prigodom ističemo kako su oba spomenuta segmenta od presudnog značaja za svaku manjinu, što onda vrijedi i za Hrvate u Vojvodini: prvim se, naime, osigurava vlastiti prostor javnosti, što je osnovna pretpostavka za postojanje svake nacionalne zajednice, a drugim se otvaraju mogućnosti za dublje i svestranije svjedočenje i tematiziranje vlastitog života. 
Ovim putem Demokratski saveza Hrvata u Vojvodini na čelu s predsjednikom Tomislavom Žigmanovom čestita Upravnom odboru, managamentu na čelu s ravnateljem Ladislavom Suknovićem, te novinarima i suradnicima na čelu s glavnom urednicom tjednika Hrvatska riječ Zlatom Vasiljević objavu 1.000. broja. Povijesna je uloga našeg tjednika velika kako u informativnom području tako i povijesnom, jer bilježi sve događaje, zbivanja i procese Hrvata u Vojvodini i Republici Srbiji. Hrvatska riječ je postala najveći rudnik informacija o hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji. Tim prije je uspjeh veći – trajati gotovo cijela dva desetljeća u ne uvijek povoljnim okolnostima, u čemu vidimo i hrabrost i želju za očuvanjem samobitnosti i postojanja hrvatske zajednice na ovim prostorima. 
Bila nam svima objava 1.000. broja tjednika Hrvatska riječ poticaj za još zauzetiji rad na informiranju cijele hrvatske zajednice u Vojvodini, odnosno Republici Srbiji, uz želju da se njihovim informativnim sadržajima koristi što veći broj čitatelja.
Tomislav Žigmanov, predsjednik

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika