Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sonćani u Beogradu 1930. godine

Na poleđini priložene fotografije piše: Spomen iz velike varoši Beograd. Dne 18/6 1930. god. Manda Miloš, Sonta, Bačka, Jugoslavija. Nikola Šimić.
Jasno se vidi da je ovo folklorna skupina Šokaca i Šokica iz Sonte. Samo je jedna osoba na fotografiji poznata, a to je šesnaestogodišnja djevojka Manda Miloš, Fajferova (1914. – 2006.). Stoji u drugom redu iznad harmonikaša (baš iznad njegovog šešira). S posebnim osjećajima fotografiju čuva u obiteljskom albumu Mandina kćer Elizabeta Dedeić, rođena 1935. g. Danas živi u Novom Sadu. Mandin sin, a brat Elizabetin, Nikola, rođen 1937.g., ostavio nam je točan datum kada je fotografija snimljena, istina puno kasnije, ali dovoljno da od mlade majke Mande sazna točne podatke. Na tome su vrlo zahvalni svi članovi obitelji u bližem i daljem srodstvu, a i svi oni kojima će ova fotografija poslužiti za slaganje kamenčića u mozaiku povijesti. Ne kaže se uzalud da sve što nije zapisano kao da nije niti postojalo.
Gostovanje u Beogradu je organizirao učitelj osnovne škole i kantor crkve sveti Lovro, Mato Šibalin (1890. – 1982.), koji je nekoliko desetljeća službovao u Sonti, odgajajući mnoge generacije djece. On  je organizirao Sonćane u mnogim aktivnostima nastojeći prosvijetliti ih i okulturiti. Bio je ispred svoga vremena. Organizator dramskih, folklornih i sportskih  sekcija nastojeći održati kontinuitet u identitetu Šokaca. Tako je organizirao i gostovanje folklorne skupine u Beogradu, te davne 1930. lipnja 18. Kojim povodom su Sonćani išli u Beograd, ostaje nepoznanica. 
Uzbuđenje u selu je bilo veliko, jer nije malo ići u prijestolnicu. Mnogi roditelji su bili sumnjičavi, a naročito oni koji su ispraćali kćer. Što će biti ako se »nešto« dogodi?  No, kada učitelj Šibalin vodi i nadgleda, srušene su sve predrasude. On je bio u selu neprevaziđeni autoritet.
Pouzdano se zna da su putovali vlakom. Neki su imali drvene kofere, jer drugih u to vrijeme nije ni bilo (bar u Sonti). Mnogi su nosili zavežljaje u kojima je bila narodna nošnja. Tako se najlakše mogla prenositi bez gužvanja i drugih oštećenja. Vidimo da je nošnja bila jedna od najsvečanijih. Šokadija se trebala predstaviti u najljepšem sjaju i izdanju. Na tome, kao i na ophođenju, učitelj je puno radio.
Šokačka nošnja od te daleke 1930. nije pretrpjela puno promjena. Skoro da je ostala ista kao tada, jedino su muškarci, kao što vidimo, nosili gaće dužine ispod koljena. U današnje vrijeme članovi KUD-ova u Sonti većinom nose dugačke gaće sve do nožnih članaka, ali se mogu naći i dužine kao na fotografiji. Danas je ženska odjeća urešena s više ogrlica oko vrata, vjerojatno zbog razvoja industrije raznih uresa.
Na žalost, ništa više nije upamćeno o ovoj fotografiji. Svi koji bi mogli nešto više znati o ovome događaju, nestali su s lica zemlje. 
Ruža Silađev

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika