Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nova tamburaška glazba

Tijekom koncerta predstavljeni su oni autori koji su proteklih više od četiri 
desetljeća bili članovi ovoga orkestra i koji i danas surađuju s njim


Koncert Subotičkog tamburaškog orkestra, održan 14. lipnja, ispunio je do posljednjeg mjesta Veliku vijećnicu Gradske kuće u Subotici. U središtu pažnje ovoga puta bili su skladatelji koji stvaraju novu tamburašku glazbu, koji pišu instrumentalne kompozicije za tamburaške sastave i orkestre, ali i pjesme. Tako su tamburaši ponovno dokazali da tambura nije vezana samo za tradiciju nego inspirira i živi i danas, u 21. stoljeću. 
Tijekom koncerta predstavljeni su oni autori koji su proteklih više od četiri desetljeća bili članovi ovoga orkestra i koji i danas surađuju s njim. Tako su se predstavili skladatelji instrumentalnih i vokalnim kompozicija, koji su subotičkoj publici već dobro poznati, ali iz nekih drugih sfera. 

Pjesme koje žive

»Ovim koncertom željeli smo pokazati različite mogućnosti tambure, ali isto tako i izvrsnu suradnju s manjim sastavima, ansamblima i solistima. Bio nam je cilj promovirati autore novih skladbi i pokazati kako tamburaška glazba i danas živi. Mislim da smo u tome uspjeli, a na neki način smo i autorima dali poticaj da i nadalje stvaraju, pišu i rade na promoviranju tamburaške glazbe«, kaže dirigentica Marijana Marki i pojašnjava kako je puno njih ranijih godina skupa sviralo u ovome orkestru, pa tako možemo reći i da su ljubav prema tamburi dobili upravo na ovome mjestu.  
Uz Subotički tamburaški orkestar nastupili su i manji sastavi – ansambli: Ravnica, Hajo i Biseri, a kao vokalna solistica nastupila je dugogodišnja suradnica orkestra Antonija Dulić koja je izvela nekoliko kompozicija različitih autora: Nele Skenderović, Marinka Piukovića i Tomislava Vukova. 
Spomenuti ansambli predstavili su se svojim autorskim pjesmama, a neke od njih su izvedene premijerno. Ansambl Ravnica se predstavio s dobro poznatim pjesmama autora Nikole Jaramazovića: Zapjevaj, ravnico, Ostavit ću konje vrane, Jedna ljubav, te novom pjesmom Za nju dadoh sve što imam. Ansambl Hajo predstavio se s autorskim pjesmama Tomislava Vukova, te su ovoga puta izveli pjesme: Tu su moji dobri ljudi, Ostala je samo pisma naša, U mome selu i Evo opet šorom vranci jure. Autorskim djelima Josipa Franciškovića predstavio se i ansambl Biseri kojima se, kako bi atmosfera bila još bolja, pridružio bubnjar Mario Bošnjak. Uz Subotički tamburaški orkestar izveli su pjesme: Samo moja i Svaki dan, a premijerno je izvedena i pjesma Čarolija.  
Instrumentalne skladbe

Kada su u pitanju instrumentalne skladbe, valja naglasiti kako je dio njih ovoga puta premijerno izveden. Koncert je započeo Bunjevačkim svadbenim impresijama autora Pere Ištvančića, a završio Vojvođanskom svitom autora Dubravka Isakova Cicka. Tijekom večeri posjetitelji su imali priliku čuti i valcer Za moju dragu autora i solista na harmonici Tomislava Vukova koja je s orkestrom premijerno izvedena, kao i praizvedbu glazbene umjetnice Nele Skenderović Ustaj car carice, čuju se kraljice. Kompozicija je po riječima autorice pisana za natječaj još 2016. godine, a sada je prvi puta izvedena. 
»S obzirom na to da me kraljičke pisme, kao i groktalice zanimaju, proučavajući ih motivi iz njih su mi bili misli vodilje. U ovoj skladbi su prisutne sve tri vrste kraljički pisama: vesela, žalosna i koračnica«, priča autorica Nela Skenderović i pojašnjava kako je prvobitno bila napisana samo za tamburaški orkestar, a naknadno je dodala u ovu skladbu i zvona, koja su upotpunila kompoziciju i dala joj poseban svečani ton. 
Poveznicu sa zvonima možemo povezati i činjenicom da su kraljice kretale iz crkve i da su ih znala pratiti crkvena zvona. 
»Ideja o zvonima je spontano nastala. Bez zvona ne bi kompozicija dobila potpuni efekt, a s obzirom na to da Subotički tamburaški orkestar ima zvona, a pronašli smo i ‘zvonara’ Marija Bošnjaka, učenika srednje Muzičke škole u Subotici, mislim da se sve odlično uklopilo«, priča Skenderović, a da je tako govore i brojne pohvale publike.
Za ovu kompoziciju Nela potpisuje i aranžman, a za sve ostale kompozicije koje su tijekom večeri izvedene aranžmane potpisuju Ante Crnković, Stipan Jaramazović, Marinko Piuković i Zoran Mulić. 
Misija i želja koncerta su ispunjene, a Subotički tamburaški orkestar i tijekom ljeta nastavlja s radom, te će ljubitelji tamburaške glazbe ponovno moći uživati u njihovom muziciranju. 
Ž. V. 

  • Betoven maraton
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay