Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Proslava rođendana braće Radića, koncert Zinke Kunc-Milanov u Subotici

11. lipnja 1945. – Politika piše da su u Subotici 10. lipnja oko pola osam navečer pred zgradom Zapovjedništva sovjetskih postrojbi u Subotici zapovjednik grada Subotice general Nikiforov, predsjednik (Ivan Milanković), potpredsjednik (Aleksandar Magašarević mlađi) i tajnik Gradskog narodnog odbora (Gorčik), te tajnik kotarskog (sreskog) JNOF-a (Grgo Lulić) pozdravili generale Treće ukrajinske fronte: general-lajtnanta Garšpova i general-majore Kuršavskog, Levija, Petrova i Maliskija.

12. lipnja 1939. – Jutarnji list piše da je u prostorijama Hrvatskog prosvjetnog doma u Subotici na inicijativu tamošnjeg Hrvatskog akademskog društva Matija Gubec održana 11. lipnja svečana proslava rođendana braće Radića. Pozdravni govor održao je Bela Bačlija, a Alojzije Cvijanov deklamirao je pjesmu Dva brata Mije Stuparića. Miroslav Štemer održao je predavanje o kulturnom djelovanju braće Radića, a zatim je deklamirao Oranje od Miškine. Na koncu je Marko Horvacki održao predavanje o političkom radu braće Radića.

13. lipnja 1939. – Hrvatski dnevnik piše da je hrvatska operna pjevačica (sopran) Zinka Kunc-Milanov u pratnji svog brata prof. Božidara Kunca održala vrlo uspjelu koncertnu večer u subotičkom Gradskom kazalištu. U ime HPD-a Neven predsjednik Društva Ivan Malagurski predao joj je cvijeće aranžirano u hrvatskim bojama. Poslije koncerta, druženje je nastavljeno u Hrvatskom domu do 3 sata ujutro.

14. lipnja 1924. – Hrvatske novine pišu kako je profesor Pravnog fakulteta u Subotici Milorad Nedeljković »pred nekim madžarskim novinarom psovao i Bunjevce, tako, da, veli Madžar, to nemože ni ispisati«. Člankopisac šaljivo zapaža: »Mi vjerujemo, da g. Nedeljković ima doktorat barem iz – psovanja«.

15. lipnja 1907. – Fruškogorac piše: »Mnogi ne će vjerovati, mnogi će se čuditi, treći će se srditi – ipak je živa istina! Vidjeli smo naime putnicu, izdanu nekoj ženi g. 1870. po poglavarstvu kr. slobodnoga grada Sombora. Tiskanica je tiskana i ispunjena hrvatskim jezikom i latinicom, a – kako se vidi – nije tome ni baš tako davno!«.

17. lipnja 1933. – Obzor piše da je u Bajmaku 16. lipnja navečer u prostorijama kina Wolf HPD Neven iz Subotice priredilo koncert. Članove društva pozdravio je župnik Lénárd Hegedűs (Hegedušić). Za srdačni doček zahvalio se predsjednik društva prof. Ivan Malagurski. Pjevači i pjevačice bili su razmješteni po privatnim kućama. Osim Hrvata, u dočeku gostiju sudjelovali su i mjesni Mađari i Nijemci. Navečer je Neven izveo skladbe neovisnih hrvatskih autora. Zborom je dirigirao Mihovil Katanec. Po završetku koncerta Vera Budanović predala je pjevačima i pjevačicama kitu cvijeća, a Stjepan Marković lovorov vijenac.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika