Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Antonija Rudić na reviji u Tomislavgradu

TOMISLAVGRAD – Deveta revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Hrvatske bit će održana od 4. do 9. srpnja u Tomislavgradu. Na reviji će sudjelovati i Antonija Rudić iz tavankutskog HKPD-a Matija Gubec. Ona sudjeluje i u izboru za najfotogeničniju djevojku ovogodišnje Revije koji se odvija online glasanjem na internetskoj i Facebook stranici Udruge Stećak (www.udruga-stecak.com). Glasati za izbor najfotogeničnije sudionice može se do 8. srpnja u 16 sati. 
Cilj Revije je povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja bogatstva hrvatske tradicijske kulture. 

Gostovanja Nazorovih glumaca i pjevača

SOMBOR – Sekcije somborskog HKUD-a Vladimir Nazor gostovale su proteklog tjedna na manifestacijama u Hrvatskoj i Srbiji. Dramska sekcija je s komedijom Oporuka gostovala u Vukovaru, u tamošnjem Hrvatskom domu, a potom i na festivalu Nedelja pozorišta u Sonti. Somborci su otvorili taj festival, a za najboljeg glumca proglašena je njihova članica Klara Oberman. 
Pjevačka skupina HKUD-a gostovala je u Babinoj Gredi na 10. Bećarfestu u organizaciji udruge Šokadija Babina Greda. Ovo je prvo gostovanje Nazora na ovoj manifestaciji, a predstavili su se svatovskim bećarcima. 

Croart na koloniji u Dušnoku

DUŠNOK – Nakon dvogodišnje korona pauze, likovna kolonija Panon-Dušnok koja okuplja članove triju udruga – Bel-Art iz Belišća, Croart iz Subotice i domaćeg Hub-Arta – održana je 11. i 12. lipnja u tom mađarskom gradiću. U sklopu kolonije priređena je retrospektivna izložba slika sudionika kolonije Lőrinca Gergelya, u povodu njegova 90. rođendana. Drugog dana kolonije sudionici su posjetili Gradsku galeriju u Kaloči. Novi susret triju udruga bit će održan za vikend, 18. i 19. lipnja, u Subotici na 9. sazivu umjetničke kolonije Panon-Subotica. 

Nova izvedba Salona mame Tereze 

SUBOTICA – Predstava Salon mame Tereze Književno-teatarskog kružoka HKC-a Bunjevačko kolo bit će igrana u nedjelju, 19. lipnja, u Velikoj dvorani HKC-a, s početkom u 19.30 sati. Predstava je rađena po istoimenom tekstu Petka Vojnića Purčara, a režirala ju je Nevena Mlinko. U predstavi igraju: Bernadica Ivanković, Vladan Grbić, Zoltan Sič, Darko Baštovanović, Katarina Ivanković Radaković, Adrijana Ivandekić, Marijana Prćić, Nenad Temunović, Matiša Dulić, Katarina Ivković Ivandekić i Nevena Mlinko. Scenograf je Kristijan Milanković, kostimografkinja je Milijana Nimčević, majstor rasvjete Marin Jaramazović, glazbeni odabir radila je Nela Skenderović. Multimedijalne dijelove montirao je Nemanja Temunović, fotografije je napravila Nela Skenderović, a obradila ih Katarina Ivković Ivandekić. 
Ulaz će se naplaćivati 300 dinara. Mjesta je moguće rezervirati pozivom na broj 024/556-898 ili 064/659-06-35, radnim danima od 8 do 14 sati.

Djeca su ukras svijeta 

TAVANKUT – XXVII. Festival dječjeg stvaralaštva Djeca su ukras svijeta bit će održan u nedjelju, 19. lipnja, u Tavankutu, na ljetnoj pozornici etnosalaša Balažević, a početak je u 18 sati. Organizator je HKPD Matija Gubec, a ovo je prva manifestacija u okviru Tavankutskog kulturnog lita (detaljan program na stranici 48).

Zavjetno-zavičajni dan u Vajskoj 

VAJSKA – Manifestacija Zavjetno-zavičajni dan bit će održana u subotu, 2. srpnja, u Vajskoj. Program počinje misom u 17 sati u mjesnoj crkvi sv. Jurja, nakon čega slijedi procesija. Pod misom će pjevati župni zborovi iz Novog Sada, Bača i Vajske koje vodi dirigent i orguljaš David Bertran. U 18,30 sati slijedi kulturni program u kojem sudjeluju dječja dramsko-folklorna skupina HKU Antun Sorgg iz Vajske, Emilija i Valentina Kovačev iz Bođana, KUD Vesela Šokadija iz Gundinaca i HKPD Matija Gubec iz Tavankuta. Manifestacija će biti u znaku pete obljetnice rada mjesne hrvatske udruge Antun Sorgg. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika