Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pridika protiv nemoralnog oblačenja, gradonačelnik Pletikosić prodao varošku zemlju

4. lipnja 1939. – Neven piše da je Grgo Skenderović s uspjehom diplomirao na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu i otpočeo u Subotici svoju praksu (Beogradska cesta 31).

5. lipnja 1930. – Neven piše da je HPD Neven priredio 31. svibnja drugarsko veče za svoje pjevačice, pjevače i ostale članove u gostioni Horvata u Subotici. Također piše da je Neven tijekom proljeća 1930. priredio tri uspjela koncerta, i to u Somboru, Osijeku i Subotici. U nastavku piše: »A koliko truda, muke i požrtvovnosti iziskuje pripremanje za jedan koncerat, kakve ‘Neven’ daje, to znaju samo oni, koji se bave sa takvim stvarima. Pa stoga je i razumljivo, što su se naše pjevačice i pjevači odlučili, da se malo pozabave i što su priredili ovaj drugarski sastanak«.

6. lipnja 1930. – Dnevnik piše da je biskup Ljudevit Budanović izdao okružnicu svećenicima ne teritoriju »bačke katoličke biskupije« (tj. Bačke apostolske administrature) da se pridržavaju okružnice pape Pije IX. o suzbijanju manije mode. Po naređenju biskupa, na dan sv. Petra i Pavla (29. lipnja) u svima katoličkim crkvama držat će se pridika protiv nemoralnog oblačenja. »Crkva ne dozvoljava nošenje odijela koje ne pokriva sve dijelove tijela«, stoji između ostaloga u okružnici. Biskup također naređuje svojim svećenicima da u svojim župama osnivaju vjerske udruge preko kojih će povesti oštru borbu protiv nemoralnog odijevanja djevojaka.

7. lipnja 1991. – Brodski list piše da je KUD Bunjevačko kolo iz Subotice prvi put gostovao u Slavonskom Brodu »nakon 20 godina, kada su Bunjevci bili gosti Ogranka Matice hrvatske«. Članovi društva prošli su u svečanoj povorci ulicama Broda, nastupili s bunjevačkim pjesmama i igrama, a potom su bili gosti KUD-a Matija Gubec u Slavonskom Kobašu. Domaćine su predstavljali predsjednik KUD-a M. Gubec Antun Baćo i predsjednik Ogranka Matice hrvatske Slavonski Brod dr. Ivan Jelić, a goste dopredsjednik Bunjevačkog kola Marin Skenderović i tajnik Grgo Bačlija.

8. lipnja 1940. – Hrvatski dnevnik piše da je jedan inspektor (prije profesor Učiteljske škole u Subotici) došao pregledati rad jedne Hrvatice (članice HPD-a Neven) koja predaje na Građanskoj školi u Subotici. Zahtijevao je da pita djecu pitanja iz srpske povijesti, što je ona i učinila. Međutim, inspektor nije bio zadovoljan ishodom: »Prigodom pregledavanja rada te učiteljice ustanovio sam, da je ona strastvena Hrvatica, te zbog toga ne može doći u višu grupu«, zapisao je inspektor u izvješću. Glede ovog slučaja hrvatski senator Josip Đido Vuković poduzeo je korake kod mjerodavnih.

9. lipnja 1923. – Subotičke novine pišu da je subotički gradonačelnik Andrija Pletikosić »srećno prodao subotički atar, varošku zemlju, pa će sad varoš izdržavati iz domestike (pristojbe) i iz Gradske banke«. Podsjeća pak da je gradonačelnik »još srećnije kupio u požeškom ataru nekih četiri stotine jutara zemlje za sebe«. Zato sarkastično zaključuje: »E, vidi se, da je dr. Andrija mudar gazda, sretan trgovac i – nesebičan domoljub«.

10. lipnja 1921. – List Bačvanin ocrnjuje zaslužnog hrvatskog intelektualca Ivana Vojnića Tunića, profesora Državne muške gimnazije u Subotici, pišući kako je »Srbomrzac, odnegovan u madžarskom duhu«, koji »nema dovoljno ljubavi prema ovoj državi i kralju, a o duhu narodnog jedinstva prosto ni pojma nema«.

10. lipnja 1938. – Subotičke novine pišu o nastupu pjevačkog zbora HKD-a Miroljub iz Sombora u Osijeku 5. lipnja. Pučanstvu se osobito dopala nošnja pjevačica »koje su prosto na svakom koraku u povorci kroz grad bile fotografisane«.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika