Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Protiv jezične diskriminacije manjina

U Škofjoj Loki u Sloveniji od 25. do 29. svibnja održana je međunarodna konferencija »Očuvaj svoju raznolikost«. Gosti iz šest zemalja (Njemačke, Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Slovenije) raspravljali su o ulozi lokalnih zajednica za razvoj višejezičnosti, razvoj europske manjinske perspektive, o predrasudama i diskriminacijama na osnovu jezika te postizanju jezične jednakosti, razvoju međukulturnog dijaloga i očuvanju manjinske kulturne baštine. Na konferanciji su iz Srbije sudjelovali predstavnici Galerije Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta Ladislav Suknović i Ivica Dulić.
Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Komušina je u suradnji s Općinom Škofja Loka i zajedno s partnerima iz pet različitih zemalja organiziralo provedbu projekta »Očuvaj svoju raznolikost« kojeg je sufinancirala Europska komisija u okviru programa »Europa za građane«. Osnovni je cilj tog projekta promicanje jezične i kulturne raznolikosti u EU te borba protiv jezične diskriminacije etničkih manjina. Projekt se bavi jezičnim predrasudama povezanim s etničkim podrijetlom, istražuje bogatstvo jezične raznolikosti u EU i promiče jezike etničkih manjina, kao dio zajedničke europske kulturne baštine. 

Iskustva i prakse

Sudionici konferencije raspravljali su o tome kako razvijati različite programe prilagođene potrebama i željama pripadnika manjina i način očuvanja i razvoja manjinske kulture. Jezik je ključan dio manjinske kulture i identiteta. Važan je element u izražavanju kolektivnog i individualnog identiteta. Očuvanje višejezičnih sposobnosti osobito je važno za manjine koje nastoje održati svoj identitet, često u uvjetima marginalizacije, isključenosti i diskriminacije. 
Program konferencije uključivao je razmjenu iskustava i praksi u području integracije manjina u društveni, kulturni i politički život u različitim europskim zemljama. Sudionici su na radionicama i predavanjima raspravljali o različitim metodologijama i pristupima u formalnom i neformalnom obrazovanju, s ciljem postizanja veće društvene uključenosti i jednakosti manjina.

Promotivni film

Na konferenciji »Očuvaj svoju raznolikost« okupilo se preko 200 međunarodnih i domaćih sudionika. Konferenciji su prisustvovali predstavnici lokalnih vlasti, nevladinih organizacija, doseljeničkih zajednica, različiti stručnjaci i predstavnici lokalnih i državnih vlasti koji su raspravljali o manjinskim problemima kako u partnerskim zemljama tako i na razini EU. 
Aktivnim uključivanjem različitih manjinskih skupina i stručnjaka prikupljeni su materijali koji će biti uključeni u izradu promocijskog filma kojim će se informirati zainteresiranu javnost o bitnosti očuvanja manjinske kulturne baštine. 
Promocija rezultata projekta bit će usmjerena na lokalne, nacionalne i europske donositelje odluka i utjecati na njih da se bore protiv jezične diskriminacije, posebice u medijima i na društvenim mrežama. Zaštita manjinskih jezika u lokalnim zajednicama i promocija višejezičnih sposobnosti manjina je ključan element u postizanju njihove veće ravnopravnosti i integracije, zaključeno je na konferenciji. 
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika