Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Primjer povezivanja naroda

Zajednica Hrvata Beograda Tin Ujević organizirala je večer posvećenu poznatom svećeniku, književniku, skladatelju i panslavistu Iliji Okrugiću (1827. - 1897.), koja je održana prošloga petka, 27. svibnja, u dvorani Općine Stari grad u Beogradu. 
O Okrugiću, s posebnim akcentom na crnogorsko-hrvatske kulturne veze, govorio je publicist i urednik časopisa Identitet Nenad Stevović. Naime, Okrugić je bio nositelj i vrijednog crnogorskog odlikovanja. Njega je tadašnji knjaz, kasnije kralj Crne Gore Nikola I. Petrović 1897. odlikovao Ordenom knjaza Danila četvrtog stepena. Također, Okrugićeva dramska djela su značajno i u kontinuitetu bila zastupljena na kazališnim scenama u Crnoj Gori, posebno na Cetinju. 
Stihove Ilije Okrugića govorili su glumac Dejan Jelača i redateljica Branka Bešević-Gajić, a prikazan je i dokumentarno-igrani film Ilija Okrugić – domovino slatko milovanje u režiji Stipe Ercegovića i produkciji ZHB-a Tin Ujević. 
»Mi ovim programom nastavljamo davno započeti posao na jačanju prijateljstva i sloge između Srba, Hrvata, Makedonaca, Crnogoraca, Slovenaca… To činimo ukazujući na kulturne i druge veze među ovim narodima u prošlosti i sadašnjosti. Prostora i potrebe za otkrivanjem pozitivnih rezultata u odnosima ovih naroda ima mnogo«, kaže predsjednik ZHB-a Tin Ujević Stipe Ercegović. 
Nenad Stevović uručio je dar udruzi Tin Ujević – pretisak katoličke bogoslužbene knjige Barski misal. Taj je misal prvi put korišten na liturgiji 1895. godine i predstavlja rezultat težnji knjaza Nikole I. i biskupa Strossmayera u cilju uvođenja slavenskog jezika kao liturgijskog u katoličkoj crkvi u Crnoj Gori. 
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika