Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nastavak izgradnje Hrvatske kuće zahvaljujući potpori Vlade Hrvatske

Hrvatsko nacionalno vijeće potpisalo je prošloga četvrtka, 19. svibnja, ugovor s izvođačem radova III. faze izgradnje Hrvatske kuće u Subotici. Nakon završenog procesa javne nabave poslovi III. faze izgradnje ovog objekta dodijeljeni su konzorciju koji čine Expres-servis, Cim-gas i Rotel iz Subotice. Izgradnjom Hrvatske kuće bit će osigurano primjereno sjedište trima ključnim institucijama hrvatske zajednice u Srbiji – HNV-u, Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.
Projekt u potpunosti financira Vlada Hrvatske, a sredstva za III. fazu izgradnje odobrena su na 109. sjednici hrvatske Vlade, održanoj u ožujku ove godine.
Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić izjavila je kako se zahvaljujući snažnoj potpori Vlade Hrvatske, ali i predanom radu vijećnika i suradnika HNV-a, ulazi u sljedeću fazu izgradnje Hrvatske kuće. Izrazila je zadovoljstvo što je svaka faza radova značila povećanje financijske potpore iz matične države: za prvu fazu dobiveno je 160 tisuća eura, za drugu 196 tisuća, a za treću 410 tisuća eura. 
»Zahvaljujući trećoj fazi moći ćemo uraditi građevinski dio, instalacije, vodovod, kanalizaciju, struju, dio ličilačkih radova. Nažalost, neće moći sve biti sve okončano do uređenja enterijera i namještaja, kako smo planirali, jer je uslijedilo poskupljenje svih radova«, rekla je Vojnić i dodala kako se nada da će Vlada Hrvatske nastaviti trend izdvajanja sredstava za ovaj projekt, ali i da će nastojati pronaći neke paralelne izvore financiranja.
Naglasila je i kako je, unatoč iznenadnom povećanju cijena materijala i drugim izazovima koji prate proces izgradnje, HNV uspio vlastitim ljudskim resursima, uz svoje redovite poslove, provesti brojne aktivnosti koje prate proces izgradnje vezane uz izradu projektne dokumentacije, geodetske pripremne radove, preparcelaciju katastarske jedinice, procjenu dubine podzemnih voda, dobivanje 30-ak dozvola i pristojbi, izmjenu financijskog plana, registraciju na Portalu javnih nabava, imenovanje tenderske komisije, specifikaciju troškova, postupak javne nabave, plan preventivnih mjera, imenovanje koordinatora za sigurnost, ugovore o izabranim izvođačima, rješenje o kućnom broju, kolčenje parcele, prijavu građevinskoj inspekciji, prijavu inspekciji rada, zahtjev za zauzimanje javne površine, prijavu gradilišta. 
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika