Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Svjedočanstvo i ljubav

Prva kršćanska vremena obilježena su mučeništvima apostola i mnogih koji su na apostolsku riječ povjerovali i krstili se. Prvi je za Krista krv prolio sv. Stjepan.

Vrijeme mučenika

O mučeništvu sv. Stjepana govore Djela apostolska. U tom izvješću čitamo kako je Stjepan kamenovan, jer je naviještao Božju riječ. A dok su ga kamenovali on nije kukao niti molio za milost, nego je, kao i njegov učitelj Krist dok je umirao na Križu, molio za one koji mu oduzimaju život. Stjepan je bio prvi, nakon njega nebrojeno mnogo je onih koji su zbog vjere u uskrsnuće prolijevali krv. Ipak, Radosna vijest se brzo širila, a broj kršćana nezaustavljivo je rastao. To govori da krv mučenika nije uzalud prolijevana nego je donosila plodove; kršćanstvo je stalno pronalazilo put do ljudskih srdaca, a oni koji su za njega umirali postajali su sveci Kristovi.
Snaga i hrabrost mučenika, kao i njihovi plodovi, dolazili su od Boga. Njihova snažna vjera i pouzdanje, molitva i navještaj, povezivali su ih snažno s Kristom, koji ih je blagoslovio hrabrošću da ustraju i založe svoj život za Radosnu vijest. Krist je znao koliko će teško biti njegovim učenicima u svijetu, kada budu širili Evanđelje i kada budu živjeli prema njegovoj riječi. On je više puta spomenuo da će njegovim učenicima biti teško i da će ih snalaziti različite nevolje, ali je obećao nagradu za sve one koji ustraju na njegovom putu na zemlji. Kristova nagrada je vječnost, jer prolazno za njega nema cijenu.
Moderno vrijeme nosi drukčije teškoće za Kristove učenike. Društvo ih ne prihvaća na drugačiji način i iz drugačijih razloga nego u vrijeme mučenika. Ni danas nije lako priznati se kršćaninom i posvjedočiti vjeru. Krist razumije našu situaciju i vidi naše teškoće, ali želi da i mi budemo hrabri i ne damo se pokolebati stavovima društva. No, da bismo ispunili ovu njegovu želju, moramo se s njim snažnije povezati molitvom i sakramentima. U njima se nalazi sva ona snaga koja nam je potrebna da snažno posvjedočimo za svoga Gospodina.
Također, po uzoru na sv. Stjepana, ali i na samog Krista, u molitvi ćemo pronaći snagu da molimo za one koji nas odbacuju i zbog kojih trpimo. Jer Bog je ljubav i uči nas da ljubimo i svoje neprijatelje. A ljubav je najsnažnije svjedočanstvo jednoga kršćanina koje može privući i obratiti srca onih koji kršćanstvo odbacuju.

Ljubav prema drugim kršćanima

Krist je, dok je još bio sa svojim učenicima, molio za njihovo jedinstvo. Ipak, u povijesti se dogodilo da se njegovi učenici razjedine, i to ne jednom. Tako danas imamo različite vrste kršćana. Ni to ne bi bilo toliko strašno da ih povezuje ljubav, a ponekad ne da među njima nema ljubavi nego nastane mržnja. A to je osjećaj koji bi trebao biti stran onome tko se naziva Kristovim. Naši prostori obilježeni su sukobima među kršćanima. Svaki sukob odaljava nas jedne od drugih i rađa negativnim osjećajima koje ne smije gajiti jedan kršćanin. Stoga, nemojmo nikada zaboraviti Kristovu želju da svi njegovi učenici budu jedno. Zato dio našega svjedočanstva za Krista treba biti ljubav prema svim kršćanima, čak i ako oni nas ne ljube, jer samo ljubav može napraviti korak bliže jedinstvu, koje Isus želi, a čovjek odbacuje. Razdori i sukobi nisu Božje djelo, Bog je mirotvorac, a mi se trebamo staviti u njegovu službu.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika