Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Duhovni rast u zajedništvu

Pod geslom »Mir vam svoj ostavljam, mir vam svoj dajem« (Iv 14, 27), 21. svibnja u župi Presvetog Trojstva u Srijemskim Karlovcima, u Kapeli mira, održan je XV. Susret mladih Srijemske biskupije. Susret je počeo u prijepodnevnim satima okupljanjem velikog broja mladih u župnom dvorištu, nakon čega su imali mogućnosti ispovijedi. Svetu misu predvodio je srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina u koncelebraciji sa srijemskim biskupom mons. Đurom Gašparovićem i svećenicima srijemskih župa. Na početku misnog slavlja svi zajedno su izmolili molitvu Mladih za mlade, nakon čega je sve okupljene pozdravio biskupijski povjerenik za mlade vlč. Dušan Milekić i biskup koadjutor Svalina, koji je tom prigodom poručio mladima da se ne boje stvarnosti i života oko sebe nego da pokažu svojevrsnu otvorenost prema Bogu.

Bogatstvo molitvenog zajedništva

Ovo je drugi susret biskupa koadjutora mons. Svaline s mladima iz Srijemske biskupije. Prvi je bio na korizmenom križnom putu mladih na Tekijama u Petrovaradinu.
»Nalazimo se još uvijek u usrkrsnome vremenu gdje je Isusova poruka uskrsnuća itekako prisutna. Ovo je iskustvo duhovnog i molitvenog zajedništva, jedno bogatstvo koje smo pokušali svjedočiti prvenstveno samima sebi kako bismo rasli u vjeri i na taj način pokušali donijeti i nekakve svojevrsne odluke. Na kraju ovog susreta zahvalio sam mladima najprije na njihovoj prisutnosti, na osobnom svjedočanstvu koje su pružili. U jednoj iskrenoj molitvi osjetio sam predanost za ufanu molitvu, za njihove potrebe i potrebe naše biskupije i domovine u kojoj živimo. Na neki način preporučio sam im molitvu za našu Srijemsku biskupiju koja je u ovim vremenima na jednoj svojevrsnoj prekretnici. Potrebni su nam odvažni mladi ljudi koji će preuzimati kormilo u svoje ruke i dati svoj doprinos društvu u kojem živimo u onim prilikama u kojima jesmo. Preporučio sam im molitvu za duhovna zvanja, svećenička i redovnička, jer je to velika potreba za ovu biskupiju. Zahvalio sam im se i preporučio i molitvu za poziv u obiteljskom životu, te da budu otvoreni životu. Samo radost života može nam dati istinsku pravu radost, kamo god da ih Gospodin poziva i šalje, bilo da je to duhovni ili obiteljski poziv. Bez obitelji nema ni svećeničkih ni drugih duhovnih poziva. Bogu hvala za ovaj prekrasni susret, za jedno prekrasno iskustvo zajedništva koje su posvjedočili oni međusobno i mi biskupi i svećenici skupa s njima«, istaknuo je mons. Svalina.
Na kraju svete mise sve prisutne pozdravio je župnik domaćin vlč. Marko Loš i upoznao ih s poviješću župe.

Približimo Gospodina mladima

Drugi dio susreta započeo je predavanjem na temu ovogodišnjeg gesla. Predavanje je održao vlč. Dušan Milekić.
»Prvi put smo ove godine u Srijemskim Karlovcima, odnosno na mjestu Kapele od mira. Za sve nas to je bila posebna prilika i radost upoznati župu, okolicu i samo mjesto. Vodili smo se geslom ‘Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem’, jer smo prepoznali da je u ovo vrijeme svačije srce, posebno mladih, ispunjeno strahom, nemirom, lutanjima... Želimo im približiti Gospodina koji jeste istinski mir, ono jedino pravo što čovjeka može učiniti potpunim. Nadam se da su mladi to prepoznali, osjetili i usvojili u svom srcu. Ove godine doista se lijepi broj mladih odazvao i nadam se da će to nastaviti rasti. Nije u pitanju samo njihova brojnost nego i živost naših župa. Nadam se da su ovi susreti motivacija mladima da ostanu živi u svojim župama te potom razvijaju prijateljstva i s mladima okolnih župa naše Srijemske biskupije«, izjavio je vlč. Milekić.
Nakon predavanja uslijedilo je euharistijsko klanjanje i molitva, nakon čega su mladi imali mogućnost za druženje u župnom dvorištu. Svaki od njih je mogao staviti u kutiju na ulazu u crkvu ispisane papire sa svojim sugestijama i prijedlozima za mjesto održavanja idućeg susreta. Susret mladih Srijemske biskupije organizirao je Biskupijski pastoralni centar Srijemske biskupije, Ured za pastoral mladih.
S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika