Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ustrajati na politici dijaloga, suradnje i uvažavanja

Srpsko narodno vijeće iz Hrvatske organiziralo je 6. siječnja tradicionalni svečani prijam povodom proslave Božića po julijanskom kalendaru, a u okviru programa dodijeljene su i godišnje nagrade SNV-a.
Događaju su nazočili predstavnici vlasti Hrvatske i Srbije, Srpske pravoslavne crkve, Grada Zagreba, a među brojnim uzvanicama bila je i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić.
Obraćajući se okupljenima, predsjednik SNV-a Milorad Pupovac je upozorio na problem iseljavanja Banije i ustvrdio kako je potrebno učiniti više kako bi se iseljavanje stanovnika zaustavilo i omogućio bolji život.
»To znači da politiku viška riječi – bilo otrovnih ili praznih – pretvaramo u politiku razgovora, politiku privatnih interesa u politiku javnih dobra«, rekao je Pupovac.
Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković rekao je kako je vrijeme u kojem živimo obilježeno globalnim krizama, nepogodama te pandemijom ukazavši kako je sve to ostavilo posljedice.
»U vremenu mira dobro je da smanjimo nervozu i polarizaciju… da učinimo korak jednih prema drugima, korak poštovanja, razumijevanja, pijeteta i istine, ali i da budemo okrenuti budućnosti i suradnji«, poručio je Plenković, naglasivši kako će ustrajati na politici dijaloga, suradnje i uvažavanja, obnovi Banije nakon potresa, pronalasku nestalih u Domovinskom ratu, osudi počinitelja ratnih zločina, boljem odnosu sa Srbijom i većem respektiranju srpske nacionalne manjine.
Specijalni izaslanik predsjednika Srbije Veran Matić rekao je da mu je žao što ovom prigodom nije donio ohrabrujući vijest o nestalom Mateju Perišu te ukazao kako se u ovoj i drugim nesrećama iznova pokazuje iskrena i bezrezervna solidarnost dvaju naroda.
»Kako je moguće da nas nesreće spajaju, a svakodnevni politički život distancira?«, rekao je Matić. Također, u svezi s pronalaskom nestalih u ratu istaknuo je kako su ozbiljniji koraci mogući tek u zajedničkoj potrazi: »Zajedničko suočavanje s prošlošću i zajedničko žalovanje otvaraju puteve za normalizaciju međusobnih odnosa«, kazao je Matić.
Božićni blagoslov okupljenima je udijelio patrijarh SPC-a Njegova svetost Porfirije, poručivši kako je poruka Božića mir među ljudima, davanje prostora drugom i drukčijem te kako je međusobna različitost Božji dar.
H. R.

  • Jooble
  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay