Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vučić: Spustiti tenzije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u ponedjeljak da će 12. siječnja biti u Priboju kako bi se »spustile narasle međunacionalne tenzije i poduzele konkretne mjere«.
On je na svom instagram profilu, uz najavu, objavio i fotografiju na kojoj je s ministrom unutarnjih poslova Aleksandrom Vulinom i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem na terasi Predsjedništva Srbije.
»Iskoristili smo pauzu u teškim razgovorima vezanim za sigurnosnu situaciju u regiji da izađemo na zrak i razbistrimo glavu. Dogovorili smo se da u srijedu otputujemo u Priboj, kako bismo spustili narasle međunacionalne tenzije, poduzeli neophodne i konkretne mjere u vezi s tim i osigurali punu sigurnost za sve građane naše Srbije«, napisao je Vučić.
U Priboju se dogodilo nekoliko incidenata početkom godine u kojima su vrijeđani Bošnjaci: mediji su objavili video snimku s jedne privatne proslave na kojoj su bili pripadnici srpske policije na kojoj je pjevana pjesma kojom se veliča genocid u Srebrenici; tijekom proslave pravoslavnog Božića je bila bakljada u Priboju i pjevalo se »Božić je, Božić je, pucaj u džamije«; dvojica pribojskih policajaca u javnoj komunikaciji na društvenim mrežama prijetili su pribojskom imamu Harunu Eminagiću.
Povodom incidenata u Priboju, Ministarstvo unutarnjih poslova je 9. siječnja  formiralo radnu grupu, a rezultat je disciplinski postupak protiv grupe policajaca i uočeni propusti u radu granične policije Priboja.
MUP je 10. siječnja priopćilo da je pokrenut disciplinski postupak protiv 12 policajaca »koji su ponašanjem izvan službe i uniforme vrijeđali građane druge vjere i nacionalnosti«.
MUP nije precizirao o kojim je događajima riječ, a naglašeno je da policajci i na radnom mjestu i izvan službe »moraju postupati društveno odgovorno, uz puno poštovanje vjerskih i nacionalnih osjećanja« i u skladu sa zakonom i policijskim kodeksom.
Policija je priopćila da je identificiran 18-godišnji mladić koji je, kako se sumnja, u noći između 6. i 7. siječnja sudjelovao u incidentu u kome se vrijeđaju građani druge nacije i vjere kao i da je o ovim incidentima obaviješteno nadležno tužiteljstvo.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika