Arhiv tekstova Arhiv tekstova

FHP: Prešutno odobravanje i ohrabrivanje zastrašivanja manjina

»Povodom sve učestalijeg ispoljavanja nacionalne mržnje u javnom prostoru i zastrašivanja manjina, Fond za humanitarno pravo osuđuje odnos državnih institucija prema ovim incidentima, koji se sastoji u njihovom prešutnom ili eksplicitnom odobravanju i ohrabrivanju. Republika Srbija nastavlja sa službenom politikom negiranja ratnih zločina, slavljenja zločinaca i samoviktimizacije, čime doprinosi eskalaciji nacionalne i vjerske mržnje kojoj svjedočimo u poslednje vrijeme«, navodi se u priopćenju ove organizacije u povodu objavljene video snimke pripadnika Policijske uprave Priboj kako pjevaju pjesme kojima se poziva na novi genocid i zločine protiv čovječnosti. 
FHP je podsjetio da su tijekom devedesetih godina pripadnici srpskih snaga počinili teške zločine nad stanovništvom Sandžaka, uključujući otmice, ubojstva, policijsku torturu i druga sustavna kršenja ljudskih prava i da su »stanovnici Sandžaka suočeni sa zastrašivanjem i govorom mržnje u javnom prostoru, koji po mnogo čemu podsjeća na atmosferu od prije 30 godina«.
FHP je ocijenio da je »nakon pritiska javnosti, protiv policajaca sa snimke pokrenut disciplinski postupak koji, kao blaga mjera, negira ozbiljnost ovog incidenta«.
U priopćenju se navodi kako je gotovo cijeli državni vrh Srbije 9. siječnja u Banjaluci prisustvovao obilježavanju Dana Republike Srpske koji je u više navrata proglašen neustavnim. 
»Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je povodom neustavnog praznika da je ‘Republika Srpska plod želje srpskog naroda […] da se spriječe zločini koji su nad srpskim narodom počinjeni tijekom Drugog svjetskog rata’. Ovaj narativ bio je dominantan i devedesetih godina i služio je za legitimizaciju osvajačkih pohoda srpskih vlasti. Povezivanje Drugog svjetskog rata i ratova devedesetih u neprekinutu cjelinu doprinosi relativizaciji ratnih zločina, predstavljajući ih kao samoobranu«, navodi se u priopćenju. »Službena politika sjećanja na ratove devedesetih, zasnovana na poricanju i relativizaciji zločina koje su počinile srpske snage, značajno doprinosi ovakvoj atmosferi«, zaključuje se u priopćenju i zahtijeva od institucija Srbije da prekinu s praksom negiranja zločina, kao i poricanja sustavnog karaktera nacionalne mržnje, i da zastrašivanje i pozive na nasilje sankcioniraju na adekvatan način.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika