Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zima našeg (ne)zadovoljstva

Subotičkom Višem sudu trebalo je (samo) pet mjeseci da donese presudu koja se tiče slučaja etnički motiviranog nasrtaja na jednog pripadnika hrvatske zajednice u Subotici. Obzirom na činjenicu da kod nas važi ona izreka »pravda je spora« (o drugom djelu te izreke moglo bi se diskutirati) i obzirom da je riječ o kaznenom djelu koje je motivirano etničkom netrpeljivošću, i uz to obzirom da se u službenim priopćenjima cijeli sukob pokušao prikazati kao sukob oko parkirališta ova presuda makar malo mijenja sliku srbijanskog sudstva. 
Ima li šanse da ovakve odluke ne budu presjedan već ustaljena praksa? Zagovornici izlaska na referendum kazat će kako se ustavnim promjenama upravo stvaraju takvi preduvjeti. Oni drugi kazat će kako sama promjena Ustava nije ništa drugo do zamazivanje očiju i udovoljavanje Europskoj uniji i kako će još trebati godina i godina dok u Srbiji ne bude važno koga znaš i čiji telefonski broj imaš, a ja bih dodala i čiji si član. Oni treći u predloženim ustavnim promjenama vide diktat iz vana i onda logično pozivaju građane da svojim »ne« to i spriječe.
Moj dojam je da su nekako ipak svi nezadovoljni. I oni koji pod pritiskom predlažu promjene i oni koji u njima vide tek bacanje prašine u oči vjerujući (s razlogom) kako će se vlast teško odreći svog utjecaja u sudstvu i tužiteljstvu i da će usprkos kozmetičkim projenama sve ostati i dalje isto. I kao da bismo svi što prije htjeli 16. siječnja što prije zaboraviti. Neće to biti teško, jer su ustavne promjene i referendum (gle čuda) tek rijetka vijest u medijima.
Rijetka vijest je i najava da će Srbija ovu godinu završiti s inflacijom od osam posto, što je najveća stopa inflacije od 2013. godine. Kratak predah dobili smo samo do početka veljače do kada važi uredba o zamrzavanju cijena nekoliko osnovnih namirnica. Ako se ne produlji važenje uredbe, od 1. veljače cijene brašna, ulja, miljeka i mesa ovisit će od diktata tržišta i dodatno će pogurati inflatorni val.
Da nam svijeće (još) neće trebati uvjeravaju nas i pored brojnih problema u energetskom sustavu. Vjerujete li u to ili ne, na vama je. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika