Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Staro Kersko zabavište

Značaj naselja Ker (ili 3. kvarta) u prošlosti Subotice očituje se i u podatku o datumu formiranja općinskog vrtića na teritoriju ovog dijela grada. Kada je u Keru otvoren 1860. godine, bio je to treći vrtić u Subotici, prema istraživanju grupe autora Povijesnog arhiva Milana Dubajića, Istvána Szentgyörgyija i Gašpara Ulmera, pod nazivom Predškolske ustanove u Subotici od 1843. do 1971. godine, koje se čuva u Zbirci rukopisa znanstvenih i stručnih radova (Fond 316). 
Prva dva općinska vrtića formirana su 1859. godine u užem centru grada, što je objavljeno posebnim gradonačelnikovim proglasom: »...Jedno u Majorašovoj kući u tkz. Kafanskoj ulici, a drugo u Špeletićevoj, nedaleko od trga sv. Terezije...«. Radi osnivanja još dva vrtića 1860. godine upućena su dva učitelja na obuku. Prema odluci grada, treći vrtić smješten je u Išpanovićevu kuću kod crkve sv. Roka, a naredne godine i četvrti, uz današnju mliječnu tržnicu. »U vrtiću kod crkve sv. Roka bilo je ispočetka i do 250 djece. Zbog skučenog prostora morao se kasnijih godina ograničiti upis, pa se tako devedesetih godina broj djece u tom vrtiću kretao između 100 i 175...«, zabilježeno je u spomenutom istraživanju.
Do 1903. godine u Subotici je bilo ukupno devet vrtića, lociranih u sedam gradskih kvartova. Kuće iznajmljene u ove svrhe do tada su zamijenili namjenski izgrađeni objekti. Projekti vrtića u Keru (detalj projekta je na gornjoj fotografiji) nalaze se u Zbirci projekata (1845. – 1989.) Povijesnog arhiva, Fond 275, i nose dva datuma: 1896. i 1897. godinu. Zgrada se i danas koristi za dnevni smještaj djece predškolskog uzrasta. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika