Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Republički natječaj za kulturu

BEOGRAD – Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije objavilo je natječaj za financiranje ili sufinanciranje projekata iz područja suvremenog stvaralaštva u Srbiji u 2022. godini u području kulturnih djelatnosti nacionalnih manjina u Srbiji. Najmanji iznos koji će se finansirati ili sufinancirati po projektu iznosi 120.000 dinara. Natječaj je otvoren 10. veljače 2022. godine. Više informacija o natječaju na internetskoj stranici Ministarstva: www.kultura.gov.rs u sekciji Usluge.  

Hrvatske udruge na somborskom trgu

SOMBOR – U okviru bogatog programa ovogodišnje manifestacije Somborske zimske čarolije nastupile su i dvije hrvatske udruge s područja toga grada. HKUD Vladimir Nazor predstavio se dječjom predstavom Sudac meka srca, a monoštorski Bodrog predstavljala je Ženska pjevačka skupina Kraljice Bodroga. Nastupi udruga održani su na središnjem gradskom trgu. 

Zbor Jelačić na Božićnoj čaroliji

NOVI SAD – Zbor petrovaradinskog HKPD-a Jelačić pod ravnanjem Vesne Kesić-Krsmanović nastupio je u ponedjeljak na festivalu Božićna čarolija koji se održavao na platou ispred TC-a Promenada u Novom Sadu. Božićna čarolija je festival koji svojim raznovrsnim programom upotpunjava prazničnu atmosferu u gradu. 

Natječaj za izbor najljepše prelje 

SUBOTICA – HKC Bunjevačko kolo i Organizacijski odbor manifestacije Veliko prelo objavili su Natječaj za izbor najljepše prelje Velikog Prela 2022. godine koje će biti održano 30. siječnja 2022. u Subotici. Prijavu za natječaj je moguće predati putem e-mail adrese hkcbunjevackokolosubotica@yahoo.com, s naznakom »za Veliko prelo 2022. – natječaj za Prelju« ili putem Facebook stranice HKC-a Bunjevačko kolo (u inbox). Uz prijavu je potrebno dostaviti: ime i prezime, mjesto stanovanja, godinu rođenja i kontakt telefon.
Prelja mora biti odjevena u bunjevačku nošnju; za sve zainteresirane organizatori mogu pomoći oko izbora nošnje. Natječaj je otvoren do 22. siječnja.  


Natječaj za najbolju »preljsku pismu« 

SUBOTICA – HKC Bunjevačko kolo i Organizacijski odbor manifestacije Veliko prelo objavili su Natječaj za najbolju »preljsku pismu« Velikog prela 2022. koje će biti održano 30. siječnja 2022. u Subotici. Napisane »preljske pisme« potrebno je dostaviti na e-mail adresu: hkcbunjevackokolosubotica@yahoo.com ili poštom na adresu HKC-a Bunjevačko kolo, Preradovićeva 4, 24000 Subotica, s naznakom: »za Veliko prelo 2022. – Natječaj za ‘preljsku pismu’«. Uz prijavu je potrebno napisati tko je autor pjesme i kontakt telefon, adresu i e-mail. Pjesma treba biti napisana na hrvatskom jeziku ili na bunjevačkoj ikavici s temom koja je prigodna uz prelo, zimu, blagdane, bunjevačke običaje i tomu slično. Povjerenstvo za izbor »preljske pisme« informaciju o tome tko su autori pjesama dobivaju tek nakon izbora pobjednika. Natječaj je otvoren do 19. siječnja.

Gupčev bal u Tavankutu

TAVANKUT – HKPD Matija Gubec organizira XIII. Gupčev bal, koji će biti održan 12. veljače u Velikoj dvorani Doma kulture u Donjem Tavankutu od 13 do 20 sati. Za dobru zabavu pobrinut će se tamburaški ansambl Ruže i duo Lidija & Boban iz Subotice. Cijena ulaznice, u koju su uračunati ručak i neograničena konzumacija pića, je 2.300 dinara. Ulaznice za bal se mogu rezervirati na broj: +381-64-201-52-74.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika