Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Moć tambure i umješnih vokala

Prvi veliki božićni koncert u crkvi Imena Marijina u Novom Sadu održan je 29. prosinca. Bio je to rezultat ideje i zalaganja članica novosadskoga ženskog tamburaškog sastava La banda da, u svojem stalnom traženju ozračja za svečano izvođenje tamburaške glazbe, te nastojanja da ta mjesta budu pristupačna širokoj publici, nastave tradiciju priređivanja nekog glazbenog događaja za ovaj blagdan. 
»Mi cure smo uvijek za Božić pravile neki glazbeni događaj, te smo ove godine, u razmišljanjima što bi to moglo biti, te u razgovoru s Davidom Bertranom, kantorom novosadske ‘katedrale’ i voditeljem tamošnjeg mješovitog župnog zbora, došle na ideju da to bude koncert u ovoj velikoj crkvi. Našem pozivu pridružilo se još nekoliko sastava i zborova koji vole pjevanje i tamburašku glazbu«, kazala je za naš tjednik Milica Lerić, članica La bande. 

Dame pjevaju i sviraju 

Novosadski tamburaški kvartet, formiran 2018. godine, nastupio je prvi. Članovi kvarteta, napravljenog po ugledu na gudačke kvartete, Milica Lerić (prim), Marko Parčetić (A-basprim), Dejan Petković (E-basprim) i Stefan Mihailović (čelo) su nekadašnji ili sadašnji studenti Akademije umjetnosti u Novom Sadu. Osmočlani ženski vokalni sastav Res miranda izveo je dvije kompozicije, dajući tako doprinos  vokalnoj glazbi koju izvodi. Dame iz skladnog tamburaškog sastava La banda, koji postoji od 2013. godine započele su drugi dio koncerta, izvođenjem, uz prefinjeni vokal Aleksandru Krstić, prigodnih pjesama aranžiranih od strane članica ovoga sastava: Božić bili Siniše Leopolda (soundtrack Duge mračne noći), Let it snow, Feliz Navidad, Cohenove Hallelujah i All I Want for Christmas koju je do popularnih visina izgurala Mariah Carey. 
Mješoviti zbor Laudanti novosadske župe Imena Marijina dio je povijesti ove župe. Osnovala ga je 1974. Anica Nevolić na temeljima tradicije pjevačkih zborova koji su u ovoj crkvi djelovali od njene izgradnje. Repertoar zbora prvenstveno su liturgijske popijevke, mise i moteti u razdoblju od gregorijanskog korala do suvremenih autora. Otkad je vođenje zbora u rujnu 2021. godine preuzeo kantor David Bertran, čini se da je započeo njegov novi život koji čine i nastupi izvan liturgije, a ovaj koncert je njegov veseo nagovještaj. Izveli su Adeste Fideles, U Betlehemu (božićni napjev iz Poljske), Zdravo budi mladi kralju (napjev iz Međimurja), Gaudete, Pastorella (solo sopran bila je Milica Majstora) i Transeamus usque Betlehem.

Simfonija tambure

Kulminacija koncerta bio je veličanstveni nastup Novosadske tamburaške filharmonije. U programu koncerta navedeno je da je ovaj veliki ansambl, kojega čine isključivo mladi glazbenici, okupljen oko projekta Symphony of tambura, baziranom na obradama svjetskih i domaćih uspješnica pop, rock, filmske i evergreen muzike te da mu je cilj popularizirati tamburaški zvuk kroz netipične žanrova za ove instrumente. Moćnim muziciranjem ravnao je već iskusli mladi glazbeni stručnjak Marko Parčetić, koji je većinu izvedenih skladbi i aranžirao. Filharmonija je nastupila i sa zborom Laudanti, uz posebno emotivnu Tihu noć i trijumfalno izvođenje Božić je, koju je uz Parčetića aranžirao i Ninoslav Radak, a gdje su solisti bili Aleksandra Krstić i Predrag Macura.   
Više od 300 posjetitelja ovoga koncerta dobilo je te prednovogodišnje večeri jedinstvenu glazbenu slasticu, a Novi Sad pokazao i sebi i glazbenom svijetu koliko zaista mogu dati mladi glazbenici kada udruže svoju ljubav prema glazbi i kada svojim umijećem tu ljubav pretoče u doživljaj koji je svakome »sjeo«. Katolicima je on bio dio radosti rođenja Božjeg Sina. Brojim njihovim gostima i onima koji u crkvu u centru grada ne kroče redovito odgovarao je zbog repertoara svečanih svjetovnih pjesmi inspiriranih posredno ili neposredno božićnim ozračjem, jer koncert je pokazao da i za takve ima mjesta u ovoj crkvi. Konačno, tu su bila i klasična djela u neobičnim aražmanima, sasvim nova, te još jednom demonstrirana moć tambure i umješnih vokala.
M. Tucakov / Foto: Lara Grginčević

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika