Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Novi zvonik u crkvi sv. Nikole Tavelića

U crkvi sv. Nikole Tavelića na Bezdanskom putu (salašima kraj Sombora), koja je jedina crkva u Subotičkoj biskupiji posvećena prvom hrvatskom svecu, postavljen je zvonik s dva zvona. Jedno od njih izliveno je još prije 250 godina.
»Zvona smo našli na tavanu zvonika crkve sv. Križa u Somboru. Praktički nije se ni znalo da ta zvona uopće i postoje. Otkrili smo da je jedno zvono iz 1929., a drugo iz 1771. godine. Zaostavština je to obitelji Falcione, koja je gradila crkvu sv. Križa, za koju je kupljeno jedno novo zvoni, to iz 1929., a drugo koje je bilo postavljeno je donijeto s nekog drugog mjesta«, kaže župnik u župi sv. Križa u Somboru vlč. Josip Štefković.
Crkva sv. Nikole Tavelića ove godine obilježila je pol stoljeća od izgradnje, a sve te godine u crkvi nije bilo zvona koje bi oglašavalo niti početak mise, niti pozdravljanje ujutru, u podne i navečer. Župnik Štefković i vjernici s Bezdanskog puta odlučili su zato da zvona koja su pronašli iskoriste za tu crkvu.
»Odlučili smo se za drveni montažni zvonik, koji je visok oko 5,5 metara. Zvona su elektrificirana. Ima zvonika i na drugim okolnim salašima, ali svi imaju samo po jedno zvono, a mi dva. I nigdje nije na struju osim na Bezdanskom putu«, kaže vlč. Štefković, navodeći kako se poklopilo da u godini kada crkva obilježava 50 godina od izgradnje bude postavljen zvonik s dva zvona i da jedno od tih zvona bude staro 250 godina. 
»Po našim saznanjima to je najstarije crkveno zvono u Somboru i jedno od najstarijih u biskupiji«, kaže vlč. Štefković.
Župnik je imao i potporu vjernika koji su i sami radili na postavljanju zvonika. Betonirali su, postavljali drvenu građu za zvonik, podigli zvona. Zvona su se prvi puta oglasila prije mise na Materice. Crkva sv. Nikole Tavelića na Bezdanskom putu izgrađena je samo godinu dana od proglašenja Nikole Tavelića, prvog hrvatskog sveca i zaštitnika hrvatskog naroda, blaženim i svetim. Izgradnju crkve inicirali su sami vjernici koji su osigurali plac za gradnju crkve i drugim darovima i prilozima pomogli njen završetak. I ovoga puta vjernici su pomogli pa se i iz njihove crkve konačno čuju zvona.
Z. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika