Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Božićne priredbe u Somboru, general Rukavina u Tavankutu

25. prosinca 1924. – Hrvatske novine pišu da somborska salašarska bunjevačka omladina priređuje 27., 28. i 29. prosinca uveče u 7 sati svoju prvu predstavu u Gradinama kod Sombora. Predstavljat će božićnu igru u tri čina Betlehem Blaška Rajića.

25. prosinca 1924. – Hrvatske novine pišu da je Žensko dobrotvorno društvo u prostorijama Bunjevačkog kola u Somboru održalo 14. prosinca svečanost Materice. Djeca su pjevala »bunjevačku himnu« Nek se gori a i doli znade i prikazala kazališni komad Pastorak. Pjevače i glumce spremio je učitelj Ivan Kalčan. Nakon predstave razdijeljeni su među 62 siročadi božićni darovi (odijelo, obuća itd.), koji su skupljeni zaslugom Marije Bošnjak (supruge Antuna Bošnjaka), Martina Čeljuske i Julke Parčetić.

26. prosinca 1894. – Subotičke novine pišu da je gradonačelnik Subotice Lazo Mamužić tužio kraljevskog javnog bilježnika Matiju Antunovića, odvjetnika Agu Mamužića, posjednika Luku Kopilovića, posjednika Icu Malagurskog, gradskog senatora Đuru Vincea i stolara Mišu Nagya Kraljeskom kotarskom sudu u Subotici zbog uvrede časti i poštenja i zbog klevete. Prva rasprava je održana 19. prosinca. Kotarski sudac je odlučio da se tužba mora premjestiti kod Kraljevskog sudbenog stola kao nadležnog tijela. Tužitelj je povukao tužbu protiv Antunovića i Malagurskog, koji su tvrdili da nisu vrijeđali gradonačelnika.

27. prosinca 1974. – Subotičke novine pišu da su 21. prosinca na svečan način otvorene adaptirane prostorije Kulturno-umetničkog društva Bunjevačko kolo u Preradovićevoj 4 Subotici. Dramska sekcija društva izvela je prigodan recital, a folklorna prikazala je pjesme i igre naroda i narodnosti Jugoslavije. Likovna sekcija priredila je izložbu svojih radova.

28. prosinca 1928. – Dom piše da je mjesna organizacija Hrvatske seljačke stranke u Lemešu održala sastanak 8. prosinca. Predsjednik somborske kotarske organizacije Josip Strilić obrazložio je rad HSS-a i aktualni politički položaj. Nakon toga izabran je novi odbor lemeške organizacije: predsjednik Mišo Vidaković, dopredsjednik Lajčo Vujević, tajnik Stipan Mandić, blagajnik Jakov Kaić, te 15 odbornika.

29. prosinca 1939. – Hrvatski dnevnik piše da je bunjevačko-hrvatski književnik Petar Pekić odlikovan ordenom Sv. Save trećeg stupnja za rad na književnom polju.

30. prosinca 1944. – Subotičke Radio vesti (ćirilično izdanje) pišu o posjetu generala Ivana Rukavine Tavankutu 25. prosinca. Tavankućani su mu priredili svečani doček. U njegovoj pratnji nalazili su se predstavnik Nacionalnog komiteta Nikola Petrović, predsjednik Narodnooslobodilačkog odbora za grad Suboticu Lajčo Jaramazović, zapovjednik Vojnog područja Miloš Tadijin, član Glavnog odbora NOO-a Geza Tikvicki, pročelnik Privrednog odjela Ladislav Gros i drugi. U ime Tavankućana govorio je liječnik Grgo Tumbas, koji je rekao da su Bunjevci za vrijeme ranijih režima smjeli biti sve, samo ne ono što jesu: Hrvati, te da je Tavankut mnogima bio »trn u oku«. Poslije njega govorili su Tikvicki i Jaramazović. Jaramazović je naglasio sljedeće: »Tavankut je prvo mjesto u Bačkoj, gdje su se među Hrvatima pojavili partizani, koji su poznatim sudjelovanjem mnogo doprinijeli oslobođenju naših krajeva«.

31. prosinca 1938. – Obzor piše da će Matica hrvatskih kazališnih dobrovoljaca gostovati 7. i 8. siječnja u Subotici uz sudjelovanje Mary Afrić, solistice baleta Hrvatskog narodnog kazališta. Izvodit će u Gradskom kazalištu razne narodne plesove i običaje u hrvatskim narodnim kostimima.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika