Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Božić u Surčinu

U okviru projekta »Božić u Surčinu 2021.« Hrvatska čitaonica Fischer organizirala je nekoliko događaja. Nakon otvorenja božićne izložbe kreativne sekcije u petak, 17. prosinca, uslijedila je filmska retro-spektiva božićnih izložbi od 2016. do 2021. godine, a u utorak, 21. prosinca, publika je u prostorijama udruge imala priliku pogledati igrokaz Božićni običaji. U sklopu istoga projekta, 28. prosinca planirano je održavanje susreta betlemaša svih generacija, te božićni koncert koji će se biti održan početkom siječnja. 

Retrospektiva izložbi

Od samog početka rada, u kontinuitetu, kamerom su ispraćeni svi bitniji događaji vezani za rad kreativne sekcije pa samim tim i božićne izložbe. Rezultat toga je i filmska retrospektiva božićnih izložaba.
»Pokretne slike su još jedan od naših kreativnih tretmana stvarnosti i jedno svjedočanstvo za buduće generacije. Zato se trudimo da sačuvamo što više naših zajedničkih trenutaka i ovekovječimo uspomenu. U tome nam nesebično pomaže snimatelj Zoran Milojević, koji umije uhvatiti pravi trenutak i kamerom otkriti dubinu života. Uz naše snimke, podsjetili smo se i priloga iz emisija RTV-a i tekstova iz tjednika Hrvatska riječ, u kojima je svaka naša izložba bila propraćena, te lijepih druženja u Zemunu, u prostorijama Zajednice Hrvata Zemuna Ilija Okrugić, gdje smo često gostovali s izložbom. Retro-spektiva pokazuje kako su se izložbe iz godine u godinu bogatile novim idejama, nadahnućima i načinima viđenja Božića, kao i novim tehnikama. Prihod od izložbi pomagao je daljem radu sekcije i same udruge, a također se koristio i u humanitarne svrhe«, istaknula voditeljica kreativne sekcije Veronika Živanović.
Igrokaz o običajima

Igrokaz Božićni običaji temelji se na tekstu iz knjige Božićni običaji u Surčinu Katice Naglić. Također, zapisi o božićnim običajima u Surčinu upisani su i knjizi Identitet srijemskih Hrvata kroz prizmu tradicijske baštine.
»Glumci su u predstavi prilagodili tekst iz knjige. Tendencija je bila da se prikažu svi božićni običaji od početka adventa do polnoćke, ali radnja predstave je postavljena na Badnjak. Glumci u predstavi su naši aktivni članovi: Kata Božanić, Stjepan Volarić, Ivica Šćulac, Jelisaveta Lela Stošić, Ana Naglić i djeca Marija i Đorđe Božanić i pjevači Marina i Pavle Beljan, koji su svojim glumačkim umijećem predstavili božićne običaje. Cilj nam je bio kroz predstavu obnoviti božićne običaje i potaknuti one obitelji koje ih ne žive, da ih počnu prakticirati«, izjavila je Katica Naglić.
Jelisaveta Lela Stošić zaslužna je za cjelokupnu organizaciju predstave.
»Moj pokojni djed, moj dejka, bio je veliki vjernik i za njega su Badnjak i Božić bili najsretniji kršćanski blagdani. Četrdeset godina sam živjela pod istim krovom s mojim dejkom i ne mogu nikada zaboraviti koliko je on bio sretan i veseo tijekom tih blagdana. Ta sreća se prepoznavala po sjaju u njegovim očima. Kroz taj sjaj dao je energiju nama djeci da radimo na očuvanju tih običaja. To me potaknulo da skupa s majkom Ljerkom Vlačina na temelju teksta Katice Naglić uradim scenarij za ovu predstavu«, izjavila je Stošić.
Projekt »Božić u Surčinu 2021.« financijski je podržao Središnji državni ured za Hrvate izvan RH.
S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika