Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kontinuitet unatoč krizi

Tamburaškim koncertom, ali bez publike, HKPD Matija Gubec iz Rume 27. studenoga obilježilo je dan svoje udruge i 118. obljetnicu postojanja. Za razliku od prethodnih godina, kada se Veliki tamburaški orkestar u povodu obilježavanja dana svoje udruge predstavljao pred publikom u Kulturnom centru u Rumi, ove godine je, zbog epidemiološke situacije, koncert održan online. Koncert je snimljen, a video će biti dostupan na internetskoj stranici udruge: www.matija-gubec.org.rs. 
Repertoar uključuje dvije kompozicije ozbiljne muzike – Željeznički tamburaški marš autora Pere Tumbasa Haje i Mađarsku rapsodiju autora Save Vukosavljeva, te četiri autorske pjesme Josipa Jurce: Ne cvetaj bagreme, Ljubav moja Vojvodina, Devojče mlado i Fruškogorka u izvedbi vokalnih solista Dušana Stupara i Katarine Atanacković. 

Orkestar se održao

Tijekom godine rumska udruga tradicionalno organizira nekoliko koncerata. Ove godine, jedan od tih koncerata odlučili su zbog mjera predstaviti na online način.
»Vidjeli smo da su mnoga kulturno-umjetnička društva u ovoj korona krizi održavali koncerte online, pa smo smatrali da i mi na taj način možemo predstaviti sve ono što smo radili u ovoj godini. Probe su povremeno održavane, u skladu s epidemiološkim preporukama, ali je usprkos svemu sastav Velikog tamburaškog orkestra ostao isti. Ostali su svi članovi koji su godinama svirali u orkestru, a imamo i malo pojačanje u školi tambure. Volio bih da ih ima više, ali takva su vremena. Mlađe generacije internet odvlači na neku drugu stranu«, kaže predsjednik udruge Zdenko Lanc.
Ipak, usprkos svim problemima, zadovoljan je što, kako kaže, održavaju kontinuitet rada udruge. 
»Tijekom 118 godina, koliko postoji naša udruga, zabilježene su mnoge krize, ratovi i sankcije. Usprkos svemu, Društvo je opstalo do današnjih dana. Iskreno se nadam da će i ova kriza uskoro proći i da ćemo nastaviti normalno s radom«, dodaje Lanc.

Dirigentski jubilej

Ove godine obilježava se 25 godina kako Veliki tamburaški orkestar radi pod dirigentskom palicom Josipa Jurce.
»Ovaj jubilej ove će godine, nažalost, ostati nezapaženo. Nadamo se da će sljedeće godine biti povoljniji uvjeti i da ćemo ga dostojno obilježiti. Zadovoljan sam postignutim tijekom svih proteklih godina. Ponosan sam na mnoge članove orkestra, budući da su mnogi od njih postali vrsni tamburaši. Među njima su i oni koji su završili Muzičku akademiju, veliki broj njih su danas profesori, školovani ljudi, a zadovoljstvo mi je da su i mnogi koji su od malih nogu počeli svirati tamburu ostali u orkestru. U odnosu na raniji rad Društva od prije 30 i 40 godina, kada su u našem orkestru svirali Brežani, mahom poljoprivrednici i zanatlije, danas se to dosta promijenilo. Budući da Ruma s ponosom nosi ime tamburaškog grada, također s ponosom mogu reći da postoji nada da će se tamburaška tradicija nastaviti. Čekamo da prođe ova situacija s koronavirusom, pa da ofenzivnije krenemo animirati djecu da se uključe u školu tambure«, navodi Jurca.
Kako dodaje, s nestrpljenjem čekaju povratak »normalnom radu«. 
»Čeka nas puno gostovanja i dogovorenih koncerata. Imamo veliki repertoar ozbiljne muzike i više stotina pjesama, koje s nestrpljenjem čekamo da predstavimo široj javnosti«, kaže Jurca.
S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika