Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sitno brojimo

Trgovine su pune božićnih ukrasa. Grad polako dobiја svoje šarene žarulje, a sve više prijatelja počelo je kititi borove. Je li sve počelo malo ranije ili mi se samo čini kao da smo jučer spakirali ručnike za plažu, a neki dan počeli izmjenjivati ​​fotografije jesenskog lišća i šarene prirode? Žurimo li završiti i ovu godinu, čekamo da sve prođe početkom sljedeće godine ili žurimo u novogodišnju bajku da malo uljepšamo ove sive dane? Uglavnom, nisam se još uhvatila za ukrašavanje, ali imam ideju za kuhano vino, kurtoš i adventska putovanja. Jeste li već odabrali grad u kojem ćete se zaljubiti u njegove novogodišnje trgove?
Iako mnogim gradovima prijeti zatvaranje zbog novonastale situacije, svi se pripremaju za blagdane. I dok još ne znamo hoće li sajmа biti ili ne i аkо hoće, u kakvom obliku, možemo maštati i pripremati se na vrijeme. Kako bismo vas pozvali na maštanje, izdvajamo neke od najboljih božićnih sajmova diljem svijeta.
Strasbourg, u istočnoj Francuskoj, dom je jednog od najstarijih božićnih sajmova u Europi, a prvo izdanje održano je 1570. godine. Danas postoji 12 lokacija s 300 štandova. Svake godine ovu tržnicu čini još posebnijom prisustvo nekog od stranih sela zemlje kojа je određenа kao poseban gost, sa svojim običajima, tradicijskim proizvodima i slično. Strasbourg se nalazi tik uz granicu s Njemačkom, tako da ćete dobiti iskustvo dvije kulture u jednoj.
Malo je gradova koji su zadubljeni u blagdanski duh poput Beča. Od preko 150 štandova ističu se oni ispred Vijećnice (Rathaus), a najviše pažnje privlači ogromno klizalište, jahanje sobova za djecu i dječji vrtić.
Odemo li malo izvan granica Europe, bajka ne gubi sjaj. Godišnji božićni sajam u Torontu jedan je od najvećih u Sjevernoj Americi. Sa sjedištem u gradskoj povijesnoj četvrti Distillery, očaravajuća scena, sa svojim blistavim svjetlima, špilja Djeda Mraza, vožnja na sajmove, pivske vrtove i blagdanski prodavači koji prodaju sve, od poutina do jednokratnih božićnih darova. Središnji dio pripada boru veličine 50 metara, a posljednjih godina posebnu pozornost privlači magični svjetlosni tunel dug 100 metara.
Kad smo otišli tako daleko, na popis stavljamo i Winter Village u Bryant Parku u New Yorku. Ova tržnica na otvorenom u europskom stilu jedna je od najpoznatijih božićnih tržnica u New Yorku. S oko 125 posebno dizajniranih kioska s nakitom i rukotvorinama iz cijelog svijeta, posjetitelje ima dosta toga za zaokupiti. Sama pozicija uključuje niz atraktivnih lokacija. Ono što ga čini posebnim je klizalište na otvorenom u Bryant Parku od 17.000 četvornih stopa i jedino je besplatno klizalište u New Yorku.
Kažu da nijedan grad ne reagira bolje na Božić od Praga. Dvije glavne gradske božićne tržnice, Stari grad i Vaclavski trg, udaljene su samo pet minuta hoda jedna od druge, tako da se obje mogu lako istražiti u jednom danu. Svaki od njih ima uobičajene drvene kolibe koje se nalaze na sličnim tržištima diljem Europe, no češke delicije su ono što ih doista izdvaja. 
Svi ovi do sada navedeni gradovi su posebni, ali nisu iznenađenje jer su na svim listama koje pišu o božićnim sajmovima. Ono što se često zanemaruje je Italija. Godišnji božićni sajam u Firenci u Italiji nalazi se na spektakularnom Piazza Santa Croce.
Uz franjevačku baziliku koja pruža pozadinu za 50 štandova, ovo je savršeno mjesto za preuzimanje čarapa i poslastica. Za dodatni božićni ugođaj, dobra je ideja otići na Piazza del Duomo na jaslice i božićno drvcе. Posebno pripazite na medenjake i savijače, oni ovdje imaju posebnu čaroliju.
Na popisu svjetskih tržišta koja šire nepobjediv blagdanski osjećaj nalaze se Tallinn u Estoniji, Basel u Švicarskoj, Bruxelles, Krakow, Beč, Kalmar, Budimpešta, a na vrhu svake je moj omiljeni Zagreb.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika