Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dva derbija

Šesnaesto prvenstveno kolo 1. HNL donijelo je dva velika derbija hrvatskog klupskog nogometa, duele Dinama i Osijeka te Rijeke i Hajduka. Četiri najveća kluba, vodeći kvartet prvenstvene ljestvice i dva, rezultatski, posve neizvjesna nogometna susreta. Osobito potonji na Rujevici u kojemu je Hajduk slavio pogotkom u 98. minuti. Ali krenimo redom.

DINAMO – OSIJEK 1:1

Subota je donijela prvi od dva velika derbi susreta. Dinamo je na Maksimiru dočekao zahuktali Osijek i nadao se kako bi pobjedom mogao doći do željenog povratka na vodeću poziciju. Osobito ako se ima u vidu i ovotjedni susret u Ligi Europe protiv Genka (Belgija). Jer bi pobjedom i osvojena tri boda dobio potrebno željeno samopouzdanje i povratak šampionskog ozračja u pomalo konfuznoj svlačionici. Ali jedno su bile želje i projektirana vizija, a drugo stvarnost koju je kreirao upravo nekadašnji strateg modrih, danas vođa bijelih s Drave – Nenad Bjelica. Osijek je pogotkom Fiolića (nekadašnji izdanak Dinamove škole) poveo i vodio sve do 80. minute kada je Petković izvanrednim udarcem glavom uspio poravnati i postaviti konačni rezultat duela u Zagrebu. Svakom po gol i osvojeni bod, čini premalo i jednima i drugima, osobito Dinamu koji je, činilo se, ove bodove već itekako uknjižio na svoj konto. No, ovakakv rasplet išao je na ruku akterima drugog, tzv. jadranskog derbija hrvatskog klupskog nogometa.

RIJEKA – HAJDUK 2:3

Stoti, jubilarni, duel dva najbolja hrvatska kluba s jadranske obale, Rijeke i Hajduka ovoga puta igran je na Rujevici, zamjenskom stadionu sve dok se legendarna Kantrida potpuno ne obnovi. Do ovoga susreta obje momčadi su zabilježile po isti broj pobjeda (35) dok je 29 susreta okončano bez pobjednika. Armada je vjerovala kako će jubilej biti u znaku njihovog kluba, dok je uvijek fanatična Torcida potajno očekivala da njen Hajduk konačno proradi. I to protiv velikog rivala istobojnih majica. Novi trener Dambrauskas promijenio je koncepciju prethodnika Gustafssona, igračima dopustio igru na njihovima prirodnim pozicijama i rezultat nije izostao. Potkraj prvog dijela Livaja se majstorski oslobodio svojih čuvara u petercu domaćina i »kroz uši« vratara Zlomislića poslao loptu u mrežu. A onda se u nastavku igre Rijeka razgoropadila i potpuno preokrenula rezultat. Isprva je fantastičnim udarcem glavom najbolji strijelac prvenstva Drmić poravnao rezultat, a potom je Murić izvrsno izvedenim penalom doveo svoju momčad u vodstvo. Svi na stadionu, ali i ispred malih ekrana, pomislili su kako se ponavlja klasični Hajdukov scenarij i bilježi još jedan rezultatski neuspjeh. Ovoga puta nije to bio slučaj, baš kao ni na prijašnja dva gostovanja na Rujevici. Livaja je prvo realizirao opravdano dosuđeni kazneni udarac nakon igranja rukom Abassa, da bi doslovno u posljednjim trenucima susreta pogotkom Mlakara bili stigli do zaslužene pobjede. 

REZIME

Novi pogled na tablicu 1. HNL donosi jednu posve drugačiju vizuru i otvara mogućnosti za najneizvjesnije prvenstvo ikad. Osijek je lider (31) s bodom prednosti ispred Rijeke (30), Dinamo ima tri boda manje (28) i susret manje, dok četvrtoplasirani Hajduk ima bod manje (27). Ne zaboravimo kako se još treba odigrati odgođeni derbi susret između modrih i bilih.
Prvenstvena utrka u državi izravnoj sudionici sljedećeg Svjetskog prvenstva u Kataru je u duhu i kvaliteti nogometa koji Hrvatska reprezentira i na međunarodnoj sceni. Dobar i neizvjestan šampionat prilika je mnogim mlađim igračima da se kale i napreduju u svojoj loptačkoj vještini, a iskusnijim nogometašima otvara se šansa da preko domaćih terena izbore mjesto u nacionalnoj vrsti i pritom budu na oku brojnim stranim emisarima. Konačno, u Dalićevim planovima za Katar nekoliko je prvotimaca iz HNL: Livaković, Petković, Oršić, Ivanušec (Dinamo), te Kalinić, Livaja (Hajduk) i Škorić (Osijek), dok okosnicu mlade reprezentacije (U21), koja ima stopostotni učinak u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, čine uglavnom mladići iz nekoliko hrvatskih klubova.
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika