Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U susret adventu

Vjerujem kako većina vas zna što je to advent ili došašće. Za one koji su zaboravili evo malog podsjetnika.
Advent ili došašće je vrijeme priprave za proslavu rođenja maloga Isusa – Božić.
– iako se kroz povijest početak adventa mijenjao, advent započinje prvom nedjeljom koja je najbliža blagdanu sv. Andrije (30. studenoga). 
– traje četiri nedjelje. 
– najrasprostranjeniji simbol adventa je adventski vijenac koji u sebi treba sadržati četiri svijeće.    
– svake nedjelje se pali dodatno po jedna svijeća. 
– adventski vijenac se u našim krajevima »odomaćio« posljednjih desetljeća, a čine ga dva temeljna simbola: krug i svijeće. Krug ili prsten bez početka i kraja simbolizira vječnost, dok svijeće simboliziraju svjetlo. 
– svijeće u adventskom vijencu imaju nazive: prva svijeća je svijeća NADE, a nazivaju je još i postilica ili proročanska svijeća. Druga svijeća predstavlja LJUBAV, a naziva se još i betlehemska svijeća ili pomirilica. Treća, pastirska svijeća simbolizira RADOST, dok četvrta anđeoska svijeća simbolizira MIR.
– prvotno su svi adventski vijenci bili baš vijenci, odnosno kružni, a danas se izrađuju na sve moguće načine. 
– kada započne advent ili došašće, započinje i nova crkvena godina. 
– došašće je period odricanja i posta, pa su tu i rane mise zornice ili rorate. 
– tijekom adventa se redaju i razni blagdani koji simboliziraju radost i iščekivanje maloga Isusa.
Ako ste zaboravili napraviti adventski vijenac, još uvijek nije kasno. Ono što vam treba jesu četiri svijeće (možda ih već i imate doma), a sve ostalo možete improvizirati ili praviti od onoga što imate. Donosimo nekoliko ideja kako napraviti adventski vijenac uz recikliranje. Neke predmete, ukrase i detalje možete pokupiti i u prirodi ili ih sami izraditi. Vodite računa o tome da svijeće koje ste stavili trebaju i gorjeti, pa izbjegavajte papir ili neki drugi lako zapaljiv materijal. Ako se odlučite za takav način pravljenja, koji također može biti zabavan i vizualno efektan, onda vodite računa da svijeće imaju neke metalne podmetače ili da su u staklenim čašama. 
Ono što je najvažnije kod adventskog vijenca jest da svijeće koje su na njemu nisu samo ukras nego i poziv na zajedništvo. Da tim svjetlom razgonite tamu. Ono što je još bolje i ima pravo značenje jest da se uz upaljenu svijeću okupi cijela obitelj na molitvu. 
Još jedna ideja kako učiniti pripravu za Božić ljepšom jest da u nedjelju, prvog dana adventa, na papiriće napišete imena svojih ukućana i u tajnosti ih izvučete. Za onoga koga ste izvukli možete moliti tijekom došašća, a za Božić ili na Badnju večer kažete tko je za koga molio i možete eventualno razmijeniti neke sitne darove. 
Ako nemate upleteni vijenac, možete ga napraviti od kartona ili nekih grančica, papira ili jednostavno uzmite neki okrugli tanjur i na njega stavite četiri svijeće, poneku grančicu bora ili neke druge zelene biljke, a možete ga ukrasiti kuglicama za bor ili anđelima... 

Koru od drveta možete upotrijebiti kao tanjur, a na njega poslažite svijeće i ukrase iz prirode, orahe, žirove, češere... možete i narezati i osušiti limun, naranču... 
Teglice od bebi hrane možete ukrasiti i mogu vam poslužiti kao svijećnjaci. U njih stavite svijeće i eto zanimljivog detalja, primjerice na kori drveta ili bilo kakvom podmetaču. Željeni oblik možete zalijepiti na teglicu i premazati ju prozirnim ljepilom za papir i po tome posuti šećer ili kokos (bude krupnije), a možete ukrasnu teglicu napraviti i tako da željeni oblik zalijepite na nju, te cijelu premažete temperama, primjerice bijelom, kada se osuši skinete zalijepljeni papir (oblik) i imate unikatnu teglicu. Možete ih ukrasiti trakicama, cvjetićima, grančicom bora... 
Pustite mašti na volju!
Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika