Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kada krenu vlakovi...

Oduvijek su opsežniji radovi na prometnicama i javnim institucijama izazivali veliku pozornost mještana u naseljima gdje se izvode, te dobijali publiku koja zainteresirano prati razvoj događaja. Upravo se takva situacija ove jeseni događa u centru Palića, gdje uz zaštitnu ogradu gradilišta na željezničkoj postaji često zastaju prolaznici i prate odvijanje radova. 
U tijeku je adaptacija zgrade s čekaonicom, izgrađene 1887. godine, čiji je izgled uz manje promjene sačuvan do danas i predstavlja nepokretno kulturno dobro. Prvi vlak se na ovom mjestu zaustavio znatno ranije, još 11. rujna 1869. godine, na relaciji Segedin – Subotica. Ispred zgrade sada je ravna površina pripremljena za nove tračnice u okviru velikog projekta brzih pruga Mađarske i Srbije, koji se etapno odvija i s jedne i s druge strane granice. No, brižna pozornost je usmjerena, naravno, na lokalne radove koji se odvijaju tu, pred pogledima, u ovom slučaju pogledima Palićana. To je stoga što se u okviru projekta, osim obnove zgrade – spomenika kulture, i pripreme terena za postavljanje novih željezničkih kolosijeka – izvode radovi na još jednom zanimljivom detalju palićke postaje, koji do sada ovdje nije postojao: pravi se pothodnik, odnosno prolaz ispod pruge. Radni strojevi kopaju pothodnik koji će povezivati centar Palića s naseljem s druge strane pruge (kod Ulice Marka Oreškovića na uglu s Ulicom Orbanfalva). To je, inače, trasa koju pješaci i biciklisti koriste još iz starih vremena. Prolazila je u nivou pruge i imala je s jedne i s druge strane zaštitne ograde za usporavanje kretanja, ali je takvo prometovanje ipak bilo rizično po sigurnost pješaka i biciklista. 
U okviru obnove željezničkog pravca Subotica – Segedin, na potezu do granice s Mađarskom, najavljena je rekonstrukcija 13 putnih prijelaza u nivou i postavljanje dva pothodnika, na Paliću i u Horgošu.

Najava događaja

31.12.2021 - NIU Hrvatska riječ: Poziv za slanje rukopisa!

Nakladničko vijeće NIU Hrvatska riječ iz Subotice objavilo je javni poziv za neobjavljene rukopise književnih autora iz Srbije koji stvaraju na standardnom hrvatskom jeziku ili dijalektalnim govorima Hrvata. O uvrštenju rukopisa u nakladnički plan Hrvatske riječi za iduću, 2022. godinu odlučivat će peteročlano Nakladničko vijeće. Rok za slanje rukopisa je 31. prosinca 2021. godine. Rukopise je potrebno poslati u elektroničkom formatu (MS Word) na e-mail: naklada@hrvatskarijec.rs. Poslani rukopisi se ne vraćaju.

  • Jooble
  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay