Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kada krenu vlakovi...

Oduvijek su opsežniji radovi na prometnicama i javnim institucijama izazivali veliku pozornost mještana u naseljima gdje se izvode, te dobijali publiku koja zainteresirano prati razvoj događaja. Upravo se takva situacija ove jeseni događa u centru Palića, gdje uz zaštitnu ogradu gradilišta na željezničkoj postaji često zastaju prolaznici i prate odvijanje radova. 
U tijeku je adaptacija zgrade s čekaonicom, izgrađene 1887. godine, čiji je izgled uz manje promjene sačuvan do danas i predstavlja nepokretno kulturno dobro. Prvi vlak se na ovom mjestu zaustavio znatno ranije, još 11. rujna 1869. godine, na relaciji Segedin – Subotica. Ispred zgrade sada je ravna površina pripremljena za nove tračnice u okviru velikog projekta brzih pruga Mađarske i Srbije, koji se etapno odvija i s jedne i s druge strane granice. No, brižna pozornost je usmjerena, naravno, na lokalne radove koji se odvijaju tu, pred pogledima, u ovom slučaju pogledima Palićana. To je stoga što se u okviru projekta, osim obnove zgrade – spomenika kulture, i pripreme terena za postavljanje novih željezničkih kolosijeka – izvode radovi na još jednom zanimljivom detalju palićke postaje, koji do sada ovdje nije postojao: pravi se pothodnik, odnosno prolaz ispod pruge. Radni strojevi kopaju pothodnik koji će povezivati centar Palića s naseljem s druge strane pruge (kod Ulice Marka Oreškovića na uglu s Ulicom Orbanfalva). To je, inače, trasa koju pješaci i biciklisti koriste još iz starih vremena. Prolazila je u nivou pruge i imala je s jedne i s druge strane zaštitne ograde za usporavanje kretanja, ali je takvo prometovanje ipak bilo rizično po sigurnost pješaka i biciklista. 
U okviru obnove željezničkog pravca Subotica – Segedin, na potezu do granice s Mađarskom, najavljena je rekonstrukcija 13 putnih prijelaza u nivou i postavljanje dva pothodnika, na Paliću i u Horgošu.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika