Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Svetici u čast, nama na radost

Na nedjelju Krista Kralja, 21. studenoga, u župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova u Donjem Tavankutu održan je koncert u čast sv. Cecilije, zaštitnice crkvenih glazbenika i pjevača. Na početku koncerta voditeljica programa Bernardica Vojnić Mijatov pozdravila je sve nazočne vjernike, župnika domaćina vlč. Marijana Vukova, nekadašnjeg župnika preč. Franju Ivankovića te vlč. dr. Marinka Stantića koji su svojim dolaskom pružili podršku crkvenom zboru. Uz glazbenu pratnju i pod ravnanjem kantorice Elizabete Stojković nastupio je Dječji zbor Isusovi anđeli i Veliki župni zbor Srce Isusovo. 
Svečani koncert započeo je izvođenjem skladbi na orguljama od poznatih skladatelja Georga Friedricha Händela te Carla Alberta Löschhorna koje su izveli kantorica Elizabeta Stojković i mladi orguljaš Andreas Damjanovski. Nakon toga nastupio je najprije Veliki župni zbor Srce Isusovo izvođenjem suvremene duhovne glazbe i tradicionalnih crkvenih skladbi posvećenih Blaženoj Djevici Mariji i Isusu Kristu, Kralju svega Stvorenja. Dječji zbor Isusovi anđeli unio je posebnu radost koncertu pjevajući duhovne šansone. Pjesmu Evo nas pred tobom, Marijo otpjevali su skupa s velikim zborom uz mali performans s cvijećem kojeg su položili na oltar Blažene Djevice Marije.  
Sjajne izvedbe skladbi nagrađene su gromoglasnim pljeskom mnoštva vjernika. 
Na kraju koncerta voditeljica programa zahvalila je svim vjernicima što su svojim dolaskom uveličali ovaj koncert, podržali crkveni zbor i pjevanje te je pozvala sve okupljene da zajedno otpjevaju pjesmu U slavu svetog Srca. 
Koncertu su prethodile brojne probe ova dva zbora, kako za sam koncert tako i za pjesme koje se pjevaju tijekom nedjeljnih svetih misa. Osim na onaj glazbeni dio, pazilo se na svaki detalj prilikom pripreme koncerta te je tako crkvu lijepim aranžmanom cvijeća ukrasila članica zbora Sanda Benčik. 
Koncert je održan prvi puta nakon više od dvadeset godina otkako su iz župe u Tavankutu otišle časne sestre dominikanke, a osobito časna sestra Beata Zebić koja je dugi niz godina vodila dječji i veliki zbor. Želja pojedinih članova zbora: ponovno sakupiti veći broj pjevača te pripremiti jedan svečani koncert u čast zaštitnice glazbe i pjevača sv. Cecilije je ovim koncertom ispunjena. Pjevači na ovaj način žele potaknuti vjernike da se aktivno uključe u župni zbor kako bi svaki liturgijski čin, svaka sveta misa poprimila svečaniji oblik. Crkveni dokumenti o liturgijskoj glazbi ističu kako se pjevanjem ugodnije izražava molitva, jasnije se očituje otajstvo svetog bogoslužja, složnim se glasom dublje zahvaća jedinstvo srdaca i čitavo slavljenje ljepše iskazuje unaprijed ono bogoslužje koje se vrši u nebeskom Jeruzalemu. Pjevati srcem moguće je samo neizrecivom Bogu jer ono što srce pjeva nije moguće razumjeti niti riječima iskazati. 
Vlč. Tomislav Vojnić
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika