Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Puno emocija u malo riječi

Zbirka poezije Osluhnuta tišina Ljerke Radović predstavljena je 20. studenoga u Franjevačkom kulturnom centru Bonaventurianum u Novom Sadu. Predstavljanje, na kojem je nazočilo pedesetak sudionika, organiziralo je HKUPD Stanislav Preprek iz Novog Sada.

Četiri ciklusa 

Pjesme u trećoj pjesničkoj knjizi Ljerke Radović sabrane su u četiri ciklusa. Na njih se osvrnula književna kritičarka Dragana V. Todoreskov. 
»U pitanju su zrcala pjesničke duše, iznijansiranih osjeta, mirisa, zvukova, neizgovorenih riječi, emocija, svega onoga o čemu lirski subjekt ne želi više šutjeti. Svijet ove autorice satkan je od želja, snova i uspomena kojima se njezino lirsko ‘ja’ obraća svojim najmilijima. Čini se da autorica dobro poznaje sve svoje promjene raspoloženja, predviđa cikluse tuge i patnje i ulazi duboko u sebe, bacajući introspektivan pogled u vlastitu nutrinu. Osim izravnog i spontanog prikazivanja osjećanja, ovu zbirku karakterizira i poetika sjećanja. U prvi ciklus ‘Ljubavne’, ubrajaju se pjesme čežnje, duboke osjećajnosti, koje nastoje oslikati nutarnju dramu. Tu možemo, s jedne strane, čuti njezin glas, a ponekad i glas muškoga subjekta koji se obraća voljenoj ženi. Iako je svijet u kojem oni obitavaju svijet opsjene, u ovome ciklusu pjesme oživljavaju i jedno vrijeme ljubavi, osame, snova i sjećanja nakon te ljubavi«, kažala je Todoreskov.

Molitve i zavičaj

Drugi ciklus »Kad izgubiš sve«, po riječima Todoreskov, odiše tugom. 
»Ona je višestruka: za preminulim roditeljima, bratom, suprugom. To je ista vrsta emocija koja nagovješćuje idući ciklus, posvećen Bogu i transcendentnosti. Radi se o jednoj vrsti dijaloga, pri kojoj ne šuti druga strana, te se ti razgovori jasno čuju. Bog Ljerke Radović je Bog milosrđa, praštanja, Bog kojem se njezino biće obraća u najtežim situacijama. Melankolija se nastoji prevladati pogledom ka Gore, ka anđelima, njihovim prizivanjem. Nerijetko su te pjesme u obliku molitve, pri čemu se moli za snagu i konačni mir onih ljudi koji se smatraju, po obrascu narodne religije, gotovo anđelima. Ta sakralizacija preminulih nije tipična za kršćanstvo«, kazala je ona, predstavivši i završni dio autoričine kompozicije, ciklus o zavičajnim (podravskim) temama. Ljerka Radović, kazala je Todoreskov na kraju, »ostaje dosljedna svojoj suptilnosti, fascinantnom miješanju boja. U malo riječi nabije puno emocija, njezine pjesme vrve od snage i žestine, te predstavljaju katarzu s kojom se čitatelj suočava«. O knjizi je govorila i psihologica Branka Ilić, druga recenzentica.
Pjesme iz zbirke, osim autorice, čitale su i Ana Marija Kaluđerović, Željka Jelić i Branka Dačević. Poezija je suptilno prekidana, pa oplemenjavana, pjesmama iz hrvatske glazbene baštine koje su pjevale članice Ženske pjevačke skupine HKUPD-a.
Ljerka Radović rođena je 1951. godine u Zablatju kod Koprivnice. Školovala se u Zagrebu i Novom Sadu, gdje je završila Pravni fakultet i radila u pravosuđu do mirovine, koja ju je zatekla na dužnosti sutkinje. Poezija kojom se bavi pojavljuje se kod nje u mirnoj fazi života i predstavlja nadomjestak praznine u osami. Tijekom godine provodi vrijeme u rodnoj Podravini i na Braču, gdje živi s uspomenama na svoje najmilije. Od 2013. godine članica je HKUPD-a Stanislav Preprek, gdje redovito objavljuje pjesme, sudjelujući svojm radovima i u drugim zbirkama i ostalim pjesničkim pothvatima. Prije ove, objavila je zbirke pjesama Osmijeh u mokrom kaputu (2014.), i Refleksija nutrine (2017).
M. T. 

Najava događaja

31.12.2021 - NIU Hrvatska riječ: Poziv za slanje rukopisa!

Nakladničko vijeće NIU Hrvatska riječ iz Subotice objavilo je javni poziv za neobjavljene rukopise književnih autora iz Srbije koji stvaraju na standardnom hrvatskom jeziku ili dijalektalnim govorima Hrvata. O uvrštenju rukopisa u nakladnički plan Hrvatske riječi za iduću, 2022. godinu odlučivat će peteročlano Nakladničko vijeće. Rok za slanje rukopisa je 31. prosinca 2021. godine. Rukopise je potrebno poslati u elektroničkom formatu (MS Word) na e-mail: naklada@hrvatskarijec.rs. Poslani rukopisi se ne vraćaju.

  • Jooble
  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay