Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Prijave za Zimsku školu hrvatskog folklora

SUBOTICA – Hrvatsko nacionalno vijeće obavještava sve hrvatske udruge kulture u Srbiji da su u tijeku prijave za Zimsku školu hrvatskog folklora koja će biti održana od 3. do 12. siječnja 2022. godine u Koprivnici u organizaciji Hrvatske matice iseljenika te da svoje kandidate, ako ih imaju, mogu prijaviti HNV-u najkasnije do 26. studenog 2021. godine. Popunjenu prijavnicu potrebno je poslati na sljedeću adresu elektroničke pošte: io@hnv.org.rs, a među prijavljenima biraju se dvoje sudionika koji imaju pravo na besplatan boravak na seminaru o čemu odluku donosi Odbor HNV-a za kulturu.
Zimska škola hrvatskog folklora 2022. godine obuhvaća plesove, pjesme, nošnju i glazbala alpskog područja, a polaznici mogu odabrati jedan od ponuđenih programa: ples, tambure (početna ili napredna skupina) ili tradicijska glazbala.

Sjećanje na utemeljitelje

TAVANKUT – Na blagdan Krista Kralja, 21. studenoga, članovi HKPD-a Matija Gubec priredili su program sjećanja na utemeljitelje te udruge koja postoji već 75 godina. Tim povodom u crkvi Presvetog Srca Isusova u Tavankutu služena je misa koju je predvodio župnik Marijan Vukov. Mladi članovi Gupca (Vedrana Nimčević, Luka Vuković, Anđela Stantić, Milica Tikvicki, Luka Balažević i Ivana Antal) odjeveni u bunjevačke nošnje uljepšali su ovo euharistijsko slavlje i sudjelovali u službi riječi, a pripremio ih je voditelj Darko Prćić.
Nakon mise članovi Društva obišli su počivališta pokojnih članova na tavankutskom groblju. Također, postavili su i vijenac na poprsje velikana Matije Gupca, koje se nalazi ispred istoimene mjesne škole. 
Važnost ovog tradicionalnog događaja jest njegovati kulturu sjećanja, posebice kod mladih, na prethodnike koji su svojim djelovanjem svjedočili o značaju očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta. 
I. D.

40. obljetnica Ogranka DHK-a

VINKOVCI – U Gradskom muzeju u Vinkovcima u ponedjeljak je održan program kojim je Slavonsko-baranjsko-srijemski Ogranak Društva hrvatskih književnika (DHK) obilježio svoju 40. obljetnicu osnutka i 35. obljetnicu (pre)imenovanja ogrankom. 
O povijesti Ogranka govorili su predsjednik Ogranka Mirko Ćurić i član Upravnog odbora i sin utemeljitelja Ogranka Vladimira Rema dr. sc. Goran Rem. Predstavljen je i prvi dvobroj časopisa toga Ogranka Književna riječ 1-2. U ime ZKVH-a te u ime svih organizacija koje surađuju s Ogrankom DHK-a, nazočnima se obratio Tomislav Žigmanov, istaknuvši široku i dobru suradnju Ogranka s hrvatskim književnicima izvan Hrvatske.
Žigmanov je sudjelovao i u završnom dijelu programa kada su članovi DHK-a čitali svoje recentne književne radove. On je ovom prigodom pročitao i pjesmu subotičkog pjesnika Jakova Kopilovića, koji je od prvih dana bio uključen u rad Ogranka DHK-a u Vinkovcima. 

Predstavljanje knjige Rosa Ivana Sokača

BEOGRAD – Predstavljanje knjige pjesama Rosa Ivana Sokača bit će održano večeras (petak, 26. studenoga) u Fondaciji Antun Gustav Matoš (Studentski trg 10, III. kat) u Beogradu. Sudjeluju: moderatorica Katica Naglić, književnik Zvonko Sarić, dramaturg Nenad Prokić i autor Ivan Sokač. U glazbenom programu nastupit će Filip, Iva i Ana Sokač.  
Organizatori književne večeri su Fondacija AG Matoš i NIU Hrvatska riječ iz Subotice, koja je i nakladnik spomenute knjige. Početak je u 19 sati. 

Dani hrvatske kulture u Somboru

SOMBOR – Udruženje građana Urbani Šokci organizira desete po redu Dane hrvatske kulture u Somboru, koji će biti održani večeras (26. studenoga). Manifestacija počinje u 17,30 sati otvorenjem izložbe Fragmenti u Gradskom muzeju. Izložbu čine tri teme: Kitenje i povezivanje Šokica Monoštora, 150. obljetnica od izlaska Bunjevačkih i šokačkih novina te prikaz rada Udruge. 
Program se nastavlja u 19 sati u velikoj dvorani Gradske kuće u Somboru. U programu sudjeluju: HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Kraljice Bodroga iz Monoštora, pjevačka skupina HKUD-a Vladimir Nazor i folklorna skupina GKUD Ravangrad iz Sombora. 
Dani hrvatske kulture održavaju se pod pokroviteljstvom Središnjeg ureda za Hrvate izvan Hrvatske, Grada Sombora, Pokrajinskog tajništva za kulturu, informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, a uz potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i medijsko pokroviteljstvo NIU Hrvatska riječ. 

NIU Hrvatska riječ: Poziv za slanje rukopisa!

Nakladničko vijeće NIU Hrvatska riječ iz Subotice objavilo je javni poziv za neobjavljene rukopise književnih autora iz Srbije koji stvaraju na standardnom hrvatskom jeziku ili dijalektalnim govorima Hrvata. O uvrštenju rukopisa u nakladnički plan Hrvatske riječi za iduću, 2022. godinu odlučivat će peteročlano Nakladničko vijeće. Rok za slanje rukopisa je 31. prosinca 2021. godine. Rukopise je potrebno poslati u elektroničkom formatu (MS Word) na e-mail: naklada@hrvatskarijec.rs. Poslani rukopisi se ne vraćaju.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika