Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dojmovi s nagradnog putovanja

Lucija Vuković, učenica OŠ Ivan Milutinović iz Subotice i Ines Vojnić, učenica OŠ Matko Vuković iz Subotice pobjednice su Nacionalnog kviza za poticanje čitanja Knjižnica grada Zagreba pod nazivom »Šest autora traži čitatelja«. One su za nagradu dobile četverodnevni boravak u Zagrebu i među ostalim prisustvo na završnoj priredbi i izvlačenju nagrada koje je održano u ponedjeljak, 15. studenoga, u prostorijama Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. 
Rekao bi netko sasvim uobičajena nagrada, budući da su svake godine nagrađeni učenici iz Subotice za nagradu putovali u Zagreb, ali kako ovo i nije obična godina, onda ovo nije bila obična nagrada jer zbog nepovoljne epidemiološke situacije priredba se prenosila putem YouTube kanala Knjižnica grada Zagreba, uživo su je mogli pratiti svega nekolicina ljudi, a od djece samo njih dvije. Veliki privilegij. Evo i njihovih dojmova:
»Kada smo dobile obavijest da smo izvučene za glavnu nagradu i da ćemo ići na četiri dana u Zagreb, bile smo jako sretne i uzbuđene. Nismo mogle dočekati to putovanje, jer smo znale da će nam Bernadica prirediti najbolji izlet. Na put smo krenule još u subotu, 13. studenoga, u društvu dvije knjižničarke Gradske knjižnice Subotica – Bernadice Ivanković i Helene Omerović. Bilo je puno interesantnih zgoda na putu i sve četiri smo se skupa snalazile u velikom gradu kakav je Zagreb. A Beca, kako si od milja zovemo Bernadicu, nas je vodila svugdje. Obišli smo puno ustanova i različitih knjižnica, a šetajući smo bolje upoznale Zagreb. Posjetili smo i Muzej iluzija gdje smo vidjeli što nismo ni mislili da može. Budući da jako volimo knjige, najveća milina nam je bila na Sajmu knjiga Interliber. Baš smo uživale. Vidjele smo puno novih naslova, a bilo je i knjiga na stranim jezicima, o kuhanju, ljudskom tijelu kao i nekih interesantnih znanstvenih knjiga. Kupile smo puno lijepih knjiga, jer su bili i veliki popusti, što smo iskoristile, a još više smo ih i dobile. Sada ćemo imati mnogo, vjerujem dobrih naslova, za čitanje u nastupajućim zimskim danima. Posebice nam se dopalo to što smo upoznali skoro svih šest autora koji su tražili svoje čitatelje – nas! Bili su vrlo ljubazni i potpisali su nam se u knjige koje su napisali i koje smo dobili na dar. Posljednji dan boravka u Zagrebu smo boravili u Dječjoj knjižnici Marin Držić. Oni su nam priredili Escape room na temu Mjeseca hrvatske knjige. Ovo nam se posebno svidjelo. Zaključali su nas u knjižnicu, te smo same trebale pronaći ključ kako bismo i fizički iz nje izašle. Za to je bilo potrebno riješiti neke zadatke, sastaviti robota, posložiti imena poznatih hrvatskih pisaca, pronaći likove iz bajke i još dosta toga. I uspjeli smo, naravno. Iako smo bili četiri dana u Zagrebu, činilo nam se da je sve bilo mnogo kraće, vjerojatno jer nam je bilo jako dobro pa je proletjelo vrijeme. Nas dvije smo posebno sretne što smo baš mi dobile ovu nagradu. Volimo čitati i sigurno ćemo nastaviti upražnjavati ovu aktivnost što i vama, dragi prijatelji, preporučujemo od srca. Čitanje nas čini boljima, a pogledajte nas kako smo nagrađene.«
Ines Vojnić i Lucija Vuković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika