Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Blagdan sv. Elizabete u Opovu

Katolički vjernici u Opovu danas, 19. studenoga, proslavit će sv. Elizabetu, praznik zaštitnice opovačke župe sv. Elizabete. Fotografija koju objavljujemo snimljena je 90-ih godina prošlog stoljeća također na dan proslave sv. Elizabete i sačuvana je u arhivi opovačke župe. Fotografiju nam je poslala Blaženka Horvat, aktivna župljanka, koja je i ove godine vrijedno radila na pripremi župe za proslavu sv. Elizabete.
Blaženka Horvat rođena je u Opovu, ali je prvih šest godina života provela u Titelu, rodnom mjestu svoje majke. Pred polazak u školu vratila se u Opovo, gdje je završila školu, a kasnije zasnovala svoju obitelj. Kaže da se u selu među katoličkim vjernicima blagdan sv. Elizabete uvijek obilježavao svečano, a naglasak je bio na odlasku u crkvu, a ne na bogatoj trpezi. 
»Svi su tog dana dolazili na misu i svaka kuća imala je tog dana goste sa strane, obitelj ili prijatelje i na misu se išlo s gostima. Crkva je bila puna, bilo je puno djece, koja su sjedela u prvim klupama. Mladi su bili na koru s desne strane, a pjevački zbor je bio na lijevoj strani kora. Pjevački zbor imao je i po 20 pjevača koji su se tjednima pripremali za proslavu blagdana. Pjesme koje će se pjevati birali su članovi zbora zajedno sa svećenikom. Od malena smo učili kako je to važan dan u našem selu i kako je tog dana važno otići na misu, a ne pridavati značaj kuhanju i bogatoj trpezi za goste«, prisjeća se Blaženka Horvat proslave sv. Elizabete u godinama svog djetinjstva i mladosti. 
Njena baka radila je kod velečasnog Andreasa Majera, koji je župnik bio više od 20 godina, pa je Blaženka uz nju često bila u crkvi. Većina mještana bavila se poljoprivredom pa tog dana nisu ovisili o tome hoće li ili ne dobiti slobodan dan. Oni koji su bili uposleni nastojali su da za taj dan nađu zamjenu na poslu. Blaženka je danas umirovljenica i aktivna je u župnoj zajednici. Tako se angažirala i oko priprema za ovogodišnju proslavu. Kaže, voljela bi da se više vjernika aktivira u župi, ali svjesna je da su ovo drugačija vremena i da su ljudi drugačije posložili svoje prioritete. Ona osobno trudi se tog dana okupiti svoju obitelj i prijatelje na svečanij misi, a zatim i u svojoj kući. Onako kako se to nekada radilo u ovom mjestu.
Prema povijesnim podacima, katolici u Opovu žive od XIV. stoljeća kada su administratori ugarskog kralja u ovim krajevima prikupljali porez za dvor i Vatikan. Prije današnje crkve u Opovu nalazila se crkva od drveta posvećena Blaženoj Djevici Mariji, nakon koje je 1776. godine izgrađena sadašnja crkva posvećena sv. Elizabeti Ugarskoj. Od te godine vode se i matične knjige. 
Opovo je mjesto koje ima nešto više od 4.000 stanovnika. Najbrojniji su Srbi, a po brojnosti najveća manjinska nacionalna zajednica je hrvatska. Po popisu iz 2011. godine Hrvata je u Opovu bilo 156, što je 3,5 posto od okupnog broja stanovnika.
Z. V.

Najava događaja

31.12.2021 - NIU Hrvatska riječ: Poziv za slanje rukopisa!

Nakladničko vijeće NIU Hrvatska riječ iz Subotice objavilo je javni poziv za neobjavljene rukopise književnih autora iz Srbije koji stvaraju na standardnom hrvatskom jeziku ili dijalektalnim govorima Hrvata. O uvrštenju rukopisa u nakladnički plan Hrvatske riječi za iduću, 2022. godinu odlučivat će peteročlano Nakladničko vijeće. Rok za slanje rukopisa je 31. prosinca 2021. godine. Rukopise je potrebno poslati u elektroničkom formatu (MS Word) na e-mail: naklada@hrvatskarijec.rs. Poslani rukopisi se ne vraćaju.

  • Jooble
  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay