Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Blagdan sv. Elizabete u Opovu

Katolički vjernici u Opovu danas, 19. studenoga, proslavit će sv. Elizabetu, praznik zaštitnice opovačke župe sv. Elizabete. Fotografija koju objavljujemo snimljena je 90-ih godina prošlog stoljeća također na dan proslave sv. Elizabete i sačuvana je u arhivi opovačke župe. Fotografiju nam je poslala Blaženka Horvat, aktivna župljanka, koja je i ove godine vrijedno radila na pripremi župe za proslavu sv. Elizabete.
Blaženka Horvat rođena je u Opovu, ali je prvih šest godina života provela u Titelu, rodnom mjestu svoje majke. Pred polazak u školu vratila se u Opovo, gdje je završila školu, a kasnije zasnovala svoju obitelj. Kaže da se u selu među katoličkim vjernicima blagdan sv. Elizabete uvijek obilježavao svečano, a naglasak je bio na odlasku u crkvu, a ne na bogatoj trpezi. 
»Svi su tog dana dolazili na misu i svaka kuća imala je tog dana goste sa strane, obitelj ili prijatelje i na misu se išlo s gostima. Crkva je bila puna, bilo je puno djece, koja su sjedela u prvim klupama. Mladi su bili na koru s desne strane, a pjevački zbor je bio na lijevoj strani kora. Pjevački zbor imao je i po 20 pjevača koji su se tjednima pripremali za proslavu blagdana. Pjesme koje će se pjevati birali su članovi zbora zajedno sa svećenikom. Od malena smo učili kako je to važan dan u našem selu i kako je tog dana važno otići na misu, a ne pridavati značaj kuhanju i bogatoj trpezi za goste«, prisjeća se Blaženka Horvat proslave sv. Elizabete u godinama svog djetinjstva i mladosti. 
Njena baka radila je kod velečasnog Andreasa Majera, koji je župnik bio više od 20 godina, pa je Blaženka uz nju često bila u crkvi. Većina mještana bavila se poljoprivredom pa tog dana nisu ovisili o tome hoće li ili ne dobiti slobodan dan. Oni koji su bili uposleni nastojali su da za taj dan nađu zamjenu na poslu. Blaženka je danas umirovljenica i aktivna je u župnoj zajednici. Tako se angažirala i oko priprema za ovogodišnju proslavu. Kaže, voljela bi da se više vjernika aktivira u župi, ali svjesna je da su ovo drugačija vremena i da su ljudi drugačije posložili svoje prioritete. Ona osobno trudi se tog dana okupiti svoju obitelj i prijatelje na svečanij misi, a zatim i u svojoj kući. Onako kako se to nekada radilo u ovom mjestu.
Prema povijesnim podacima, katolici u Opovu žive od XIV. stoljeća kada su administratori ugarskog kralja u ovim krajevima prikupljali porez za dvor i Vatikan. Prije današnje crkve u Opovu nalazila se crkva od drveta posvećena Blaženoj Djevici Mariji, nakon koje je 1776. godine izgrađena sadašnja crkva posvećena sv. Elizabeti Ugarskoj. Od te godine vode se i matične knjige. 
Opovo je mjesto koje ima nešto više od 4.000 stanovnika. Najbrojniji su Srbi, a po brojnosti najveća manjinska nacionalna zajednica je hrvatska. Po popisu iz 2011. godine Hrvata je u Opovu bilo 156, što je 3,5 posto od okupnog broja stanovnika.
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika