Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kako je planirano Aleksandrovo

Možda ste se susreli s napisima, najčešće grafitima, kojim »Šandorčani«, zaljubljenici u staro prigradsko naselje Aleksandrovo, veličaju svoje mjesto stanovanja i iskazuju ga posebnim i izuzetnim. Prođete li, međutim, čak i najprometnijom ulicom naselja (Beogradski put), susrest ćete se s lijepo održavanim kućama, ali i trošnim objektima, pa i s praznim placevima, što prije nekoliko desetljeća nije bio slučaj. Slično je i s okolnim ulicama: smjenjuju se istovjetni prizori. I pored toga, nešto je, po svemu sudeći, u atmosferi i nekom obliku spokoja, što Aleksandrovo čini voljenim mjestom, te mnogi njegovi stanovnici ovdje ostaju i u drugoj, trećoj i narednoj generaciji, ne odvajajući se od poznatih ulica i prizora i povijesti svojih predaka.
Odgovor je, možda, upravo u povijesti, u dalekom vremenu kada je naselje Šandor, a danas Aleksandrovo, planirano i naseljavano, što se događalo od 1781. godine. Istraživanjem nastanka vlastelinskog sela, koje je od 1804. do 1904. imalo samostalnu upravu, bavio se arhivist Gašpar Ulmer, kao i arhitekt mr. Ante Rudinski, analizirajući urbanu osnovu Aleksandrova, koju su činila četiri geometrijski pravilna urbana bloka s velikim placevima i širokim ulicama (Pro memoria, broj 7, svibanj 1989. godine). Zaključak na osnovu detaljne i opsežne analize je vrlo interesantan: »Na osnovu izloženog proistječe da je naselje Šandor – danas Aleksandrovo – formirano po principu idealnih gradova. Kao takvo, ono se izdvaja od svih naselja na teritoriju sjeverne Bačke, a možda i širem, nastalih tijekom perioda kolonizacije u drugoj polovici osamnaestog stoljeća, i kao takvo spada u jedinstvene primjere planiranja i provođenja prostornog i urbanističkog planiranja s kraja osamnaestog stoljeća«. Postoje skice naselja iz tog starog vremena, poznata su i imena inženjera koji su radili na ovakvim poslovima, ali je, ipak, ostalo otvoreno pitanje tko je autor urbanističkog plana Šandora.
U prilogu: Aleksandrovo na karti Subotice 1928. godine.

Najava događaja

31.12.2021 - NIU Hrvatska riječ: Poziv za slanje rukopisa!

Nakladničko vijeće NIU Hrvatska riječ iz Subotice objavilo je javni poziv za neobjavljene rukopise književnih autora iz Srbije koji stvaraju na standardnom hrvatskom jeziku ili dijalektalnim govorima Hrvata. O uvrštenju rukopisa u nakladnički plan Hrvatske riječi za iduću, 2022. godinu odlučivat će peteročlano Nakladničko vijeće. Rok za slanje rukopisa je 31. prosinca 2021. godine. Rukopise je potrebno poslati u elektroničkom formatu (MS Word) na e-mail: naklada@hrvatskarijec.rs. Poslani rukopisi se ne vraćaju.

  • Jooble
  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay