Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tiha lirika salaša i pejzaža

Hrvatska likovna udruga Croart priredila je izložbu slika članice i osnivačice te udruge Katice Szöllősi, koja je otvorena u ponedjeljak, 15. studenoga, u galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici. Izložba je organizirana u povodu dva desetljeća likovnog stvaralaštva i 80 godina života ove amaterske slikarice. 
Szöllősi stvara od 2000., od odlaska u mirovinu, a u udruzi Croart je od osnutka, skoro jedanaest godina. Rođena na salašu (Cvijin šor kod Šupljaka). Ovjekovječila je uljem, akrilom i pastelom kako salaše i bačku ravnicu, tako i motive Ludoša i Palića u kojem živi.

Posvećena i druželjubiva

Predsjednik udruge Croart Josip Horvat je kazao kako je Szöllősi poznata kao posvećena slikarica koja je spremna usavršavati se, njegovati svoj talent. 
»Upoznao sam je na brojnim kolonijama kao druželjubivu osobu, spremnu pomoći kolegama slikarima. Istaknula se u suradnji s ribolovačkim društvom Šaran iz Martonoša te hrvatskim manjinskim samopuravama i udrugama iz Mađarske – Segedina, Dušnoka i Kaloče. Katice, čast nam je da s Vama stvaramo i družimo se, da uživamo u ljepoti Vašeg talenta«, kazao je Horvat.

Solidan zanatski manir

Izložbu je otvorio povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović, ističući kako su na Katičinim slikama dominantni pejzaži i salaši, ali da se u njezinom opusu mogu naći i mrtve prirode, djela rađena uglavnom u solidnom zanatskom maniru. 
»To su motivi u kojima se autorica najbolje snalazi i pokazuje ono što zna i može. Njezine slike odišu tihom i nenametljivom lirikom, skladom i harmonijom, na njima nema ljudi, ne remeti se spokoj prirode. One su nenametljive, a opet dovoljno upečatljive«, kazao je Kopilović.  
Szöllősi je rođena 1940. godine. Pohađala je škole slikanja kod likovnih pedagoga Hunora Gyurkovicsa i Györgya Borosa pri MKC-u Népkör u Subotici. Kasnije svoj slikarski rad nastavlja u grupi Istvána Töröka na Paliću i Likovnoj sekciji HKC-a Bunjevačko kolo. Samostalno je izlagala u Subotici, Horgošu, na Paliću i Zrenjaninu. Sudjelovala je i u brojnim humanitarnim kolonijama. Skupno je izlagala u zemlji i inozemstvu te je sudjelovala na kolonijama u zemlji, Mađarskoj i Hrvatskoj. Za svoj rad dobitnica je više diploma Saveza amatera Vojvodine. 
U programu otvorenja izložbe nastupio je komorni sastav Kockice HGU-a Festival bunjevački pisama. Izložba se može pogledati do nedjelje, 21. studenoga.
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika